Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Årets Pris Koda Awards 2018

Når dørene til konferencesalen på Hotel Hans Egede åbner op for årets Koda Awards lørdag den 29. september, er gruppen, TIU, Frederik Elsner og bandet, Atsinnermiut at finde i salen. Alle tre er nomineret til Årets Pris for udgivelser i 2017. 

TIU for ’Nuunneq’

TIU, dækker over sangerinden, Pernille Kreutzmann, og guitaristen, Ivik Larsen, samt de to øvrige bandmedlemmer, Nukaaka Josefsen Petersen og Apunnguaq Schmidt. TIU er nomineret for albummet ’Nuunneq’, og for Ivik Larsen og Pernille Kreutzmann har nomineringen stor betydning: 

 

Pernille Kreutzmann og Ivik Larsen

"Vi er meget glade for at blive nomineret, og det giver os motivation til at give mere som musikere. Vi er taknemmelige for at vores værker er blevet anerkendt, da vores intention var at skabe noget nyt og anderledes i Grønland, og inspirere andre til at gøre det samme". 

Albummet er udgivet af Atlantic Music, som bl.a. skriver om duoen:

"Der er 12 sange på albummet, og det er et album uden trommer, men fyldt med godt guitarspil/fingerspil af Ivik Larsen, og den fineste uhørte stemme af Pernille Kreutzmann. En ny sanglærke er født! Denne nye stemme er noget af det mest spændende, vi har hørt i det seneste årti og det er ikke en overdrivelse. Pernille Kreutzmann bliver uden tvivl et navn som alle vil huske, for der er ingen heroppe som lyder som hende og akkompagneret af en guitarist, som kan spille så smukt fingerspil er albummet præget af en akustisk nærværende sound, hvor vokalen får sin plads. Det er sjældent, vi kommer ud med så stærkt et debutalbum og sangene er livsbekræftende og stemningsfulde. Der har både været plads til glade og mere melankolske sange og man falder lige med det samme ind i duoens univers, så snart man trykker på play." 

Pernille Kreutzmann og Ivik Larsen fortsætter: 

"Vi indspillede vores debut album ’Nuunneq’ hos pladeselskabet Atlantic Music, og var heldige nok til at få mulighed for at arbejde sammen med den dygtige producer Jacob Christopher Andersson, som ’tryllede’ med vores musik og løftede den op på et højere niveau. Teksterne er grønlandske, og vi ’legede’ med ord, som ikke længere er særligt brugte i hverdagen, og er for det meste metaforiske og sammenligninger. Det gjorde vi for at inspirere andre, og få dem til at se op til sproget. Vores album er en gave til den grønlandske befolkning," fortæller Ivik Larsen og Pernille Kreutzmann. 

Frederik Elsner for solo-albummet ’F’

Frederik Elsner, som bl.a. er kendt for bandet, ’Nanook’, er nomineret for solo-albummet ’F’, og som med TIU, har nomineringen stor betydning for Frederik: 

"Nomineringen betyder rigtig meget for mig som kunstner. Det er en slags bekræftelse på, at man har gjort et godt stykke arbejde. Jeg har i fire år arbejdet på F-projektet og har gjort tanker om at lave noget anderledes til det grønlandske musikmarked. Det har været hårdt arbejde at få det hele op at køre i forhold til turneplan, studie og samarbejdet mellem de nordiske lande. Da det er dyrt at rejse heroppe, har vi været nødt til at søge støtte til alle rejser for at kunne komme rundt. Derfor er jeg meget stolt over nomineringen, og at det er gået så godt med salget af cd’en og på iTunes i 2017 frem til nu." 

Frederik Elsner
Musikken kan samle mennesker på tværs af kulturforskelle og identitet

I forbindelse med arbejdet med albummet ’F’ har Frederik Elsner gjort sig mange tanker om musikken og musikkens kraft: 

"Jeg har efter en del år på den grønlandske og udenlandske musikscene gjort mig nogle personlige erfaringer og tanker. En af dem er, at musikken er en styrke, som kan samle mennesker på tværs af kulturforskelle og identitet. 

Musikken kan give en mulighed for samling og fællesskab ud over det sædvanlige og kan blive en måde at kommunikere vores kulturelle styrker på." 

Frederik Elsner har med sit band, ’Nanook’, i mange år optrådt i hele Grønland, Danmark, Asien og Skandinavien, samt USA:

"Alle steder har jeg oplevet en massiv interesse for sproget, som det stærkeste udtryk i vores musik. Det har gjort indtryk, og jeg har nu fået mod på at lave mit solo album, hvor jeg inddrager musikere fra de nordiske lande, som på hver sin måde giver sit udtryk til musikken. Jeg ønsker, at sætte fokus på det fællesskab og de styrker vi deler i Norden, og netop give det liv og fælles identitet ved at udtrykke det igennem musikken. Fokus på sproget i projektet er på grønlandsk, men musikken er udelukkende nordisk," forklarer Frederik Elsner og fortsætter:

"Mit valg af et musikalsk samarbejde med musikere i Norden er begrundet i, at jeg ønsker at min udgivelse får et specielt nordisk musikalsk udtryk – det er der mulighed for ved et samarbejde. Nordiske musikere har en egen udtryksform, som passer bedst til mig og min stemning. Jeg har lyst til at gøre noget særligt med nordiske kunstnere, for at stadfæste vores specielle udtryksform og måde at 'tænke musikken på'– jeg synes selv min stil passer bedst dertil." 

Koda Awards har stor værdi

Frederik Elsner mener, at Koda Awards er vigtigt at have i Grønland: 

"Specielt vigtig er det for de kunstnere som mig, som bliver anerkendt for det arbejde musik og arbejde man laver.

Derfor synes jeg, det skal fortsætte med at være der, og jeg synes også de klarer det rigtig flot. Med hensyn til udvikling af musikken vil der også ske ændringer. Koda Komiteen går efter kvalitet og nyskabende musik, som kan være med til at udvikle grønlandsk musik i fremtiden,"afslutter Frederik Elsner. 

Atsinnermiut – nomineret for debutalbummet ’Atsinnermiut’

Gruppen Atsinnermiut består af forsanger og rytmeguitarist, Apunnguaq Schmidt, leadguitarist, Kristen Larsen, klaver/keys, Laura Lennert JensenLaura Lennert Jensen, bassisten, Aqqualoorak og trommeslageren, Jens Christian Lyberth Jensen (Jaqqi), og alle bandmedlemmer er meget begejstrede over at være blevet nomineret til Årets Pris: 

 

Atsinnermiut, Fotograf: Dortheivalo L. Jensen

"Vi er helt utroligt stolte og beærede over nomineringen til Årets Pris. Inunnguaq ringede til vores forsanger, Apunnguaq, et par timer forud for offentliggørelsen og informerede ham. Apunnguaq gav os selvfølgelig besked med det samme, men personligt gik det først ordentligt op for mig, da jeg så artiklen om det på nettet senere på dagen.

Det er en kæmpe stor ære, at være blandt de nominerede, især fordi de andre kunstnere også er helt vildt dygtige, og vi faktisk også aldersmæssigt er en del yngre end dem. Vi ser det som et kæmpe skulderklap og et kvalitetsstempel af vores musik, som vi har arbejdet så hårdt på de sidste fire år," fortæller Laura Lennert Jensen.  

Ser frem til at deltage

Gruppen ser meget frem til at deltage i årets Koda Awards, da de ser det som et stort kvalitetsstempel: 

"Koda Awards er vigtigt for os, fordi det er en kæmpe ros og et kvalitetsstempel af vores musik. Det har givet os en mulighed for at se tilbage med taknemmelighed på de forgangne år sammen, og vi ser det samtidigt som en gulerod og en opmuntring til at fortsætte med at lave musik. Vi er rigtigt glade for, at Koda Awards eksisterer som en anerkendelse til sangskrivnings-og kompositionshåndværket, som jo er essentielt for skabelsen af næsten al slags musik," forklarer Laura Lennert Jensen. 

Debutalbummet

Atsinnermiut er nomineret for debutalbummet af samme navn: 

"Pladen er vores debutplade, og derfor har vi også valgt, at den skal hedde ’Atsinnermiut’, og dermed være selvbetitlet. Vi har arbejdet på sangene, siden vi startede med at spille sammen for fire år siden, og har valgt de 11 sange, der er på pladen ud fra, at det skal vise, hvem vi er, og hvad for en musik vi laver - en præsentation af Atsinnermiut. Teksterne omhandler mange forskellige ting; lige fra kærlighedssange (f.eks. Arnannguaq, Uummatima Tillernera o.a.) til samfundskritiske emner (f.eks. åbningsnummeret Kalaaleraa). Kort sagt, mange af de ting man kunne forestille sig, der rører sig i sindet hos grønlandske unge. Vi har selv indspillet hele pladen i vores øvelokale på musikskolen i Sisimiut over en periode på cirka fire måneder, og derudover fik vi også lov til at låne Kalaallit Teknikkimik Ilinniarfik's studie til vokalindspilningerne, hvilket vi er meget taknemmelige for. Mix og master er foretaget af Sepia Productions i København, og er delvist finansieret af støttemidler fra Koda og vores egen opsparing fra koncerter," uddyber Laura Lennert Jensen.  

Navnet ’Atsinnermiut’ har en særlig betydning

For bandet har navnet ’Atsinnermiut’ en ganske særlig betydning og værdi:

"Direkte oversat betyder det noget i stil med "Dem der kommer nederst fra". Det lader vi folk fortolke lidt, som de vil, og internt i bandet har vi også forskellige fortolkninger af det. Én af fortolkningerne på det er, at ingen af os fem medlemmer var nogle af de 'seje typer' under vores opvækst, om man så må sige. Typerne, der var lidt nederst i hakkeordenen, men som der fandt deres plads i verden i kærligheden til musikken," afslutter Laura Lennert Jensen. 

 

Koda Awards finder sted i Konferencesalen på Hotel Hans Egede lørdag den 29. september kl. 20:00 og bliver live-transmitteret af KNR.