Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Fra venstre mod højre: Johannes Dybkjær Andersson, Gregers Møller Jensen, Mads Skov Hansen, Marianne Fruergaard og Sharon Kumaraswamy.

Workshop: Skab en vision og find dine egne karriereveje i musikken

”Målet er at spille på Orange Scene på Roskilde”, er et typisk svar, når man spørger ind til danske kunstneres definition på succes. Men hvis denne drøm definerer succes, vil alt andet så være en fiasko? Ofte støbes der et alt for skrøbeligt fundament under dét, der helst skulle ende med en livslang karriere inden for musikken. Men hvad kræver det for at komme godt fra start? Læs med og få de gode tip fra workshoppen Karriereveje, som Koda og Bandakademiet for nylig afholdt med Johannes Dybkjær Andersson som facilitator.

Et godt sted at starte er at formulere en vision og et mål, der giver dig en retning og en handlingsplan – og ikke mindst giver dig mulighed for at få flere nuancer ind i dine succeskriterier, så du får langt bedre chance for at lykkes.

Således var oplægget til en spændende aften med fokus på karriereveje, og nogle af de emner, som deltagerne fik diskuteret på workshoppen.

Koda og Bandakademiet havde til dagen linet et erfarent panel op med Mads Skov Hansen & Gregers Møller Jensen (PATINA) og Sharon Kumaraswamy (RAVI KUMA), der i interview med Johannes Dybkjær Andersson og Bandakademiets leder Marianne Fruergaard generøst øste ud af deres viden og oplevelser på vejen ind i musikbranchen. 

Aftenens workshop var delt op i tre afsnit: En introduktion til Bandakademiets måde at arbejde med talentudvikling på, et interview med RAVI KUMA og Patina og sidst en workshop for alle de deltagende.

Det kan være svært at finde sin vej ind i musikken

At bevæge sig fra talent til en bæredygtig karriere handler også om at gøre sit kunstneriske projekt til en kreativ virksomhed – og det er ikke ligetil.  Bandakademiet arbejder med en måde at se sig selv på og navigere i musikken, når man lige pludselig ikke længere bare er sig selv (men måske i den grad oplever at være alene om opgaverne). Metoden, som Bandakademiet kalder ’READY - AIM – FIRE’, er udviklet ud fra princippet om, at talentet skal kunne udvikle sig i et ’lukket og sikkert værksted’ med uvildig sparring og rådgivning – fri for kommercielle interesser – samtidig med at de testes og trykprøves i samarbejde med eksterne fagprofessionelle og branchefolk fra musikindustrien.

Bandakademiet oplever, at kunstnere ofte ’skyder, før de tager sigte’, og at de retrospektivt oplever, at det ender med at blive et problem eller bespænd for deres karriere. Derfor er der i Bandakademiets metode et særligt fokus på ’AIM’ for at forhindre, at talentet skyder i alle retninger og efterfølgende indser, at de skulle have sigtet først, altså haft et mål og en strategi, før de trykkede på aftrækkeren.

Bandakademiet forsøger derfor i sit talentudviklingsarbejde at hjælpe talenterne med ’at flytte AIM tilbage før FIRE’ og med andre ord at hjælpe kunstnere med at træffe de bedst mulige beslutninger på det bedst mulige tidspunkt og på det bedst mulige grundlag.

At finde vejen i musikken, kan være svært, men det handler om at kigge hinanden over skulderen, tænke sig om, og undlade at blive for fokuseret på den ene løsning, da der ofte kan være flere veje at gå, fortalte Johannes Dybkjær Andersson.

’Ofte er det sådan, at kunstnerne bliver kastet ud i at skulle træffe beslutninger, de ikke har erfaringsgrundlag med eller de ikke har faglige forudsætninger for at træffe. Kunstnerne skal levere på områder, de ikke er klar til eller rustet til, eller som ikke er fordelagtige for dem på den lange bane. Samtidig mangler de ofte uvildige og professionelle rådgivere at rådføre sig med. Rådgivere, som kender den virkelighed, og de vilkår, de indtræder i.’

Sådan fandt PATINA og RAVI KUMA deres karriereveje

RAVI KUMA vandt KarriereKanonen i 2018 og PATINA året efter i 2019. Som et led i talentudviklingsforløbet skulle begge igennem et READY – AIM - FIRE forløb.  Se interview med paneldeltagerne, og find ud af, hvordan de har fundet deres karriereveje: Hvorfor RAVI KUMA er gået fra at være en duo til at være Sharon Kumaraswamy solo, og hvordan Patina ville gribe situationen an, hvis de blev ringet op af Roskilde Festival, mens de stod i toppen af Eiffeltårnet. Se interview.

Skab din egen vision

Sidste punkt på aftenens workshop, var en visionsøvelse, hvor de deltagende medlemmer på fem minutter skulle igennem en række spørgsmål. Spørgsmålene sætter fokus på, hvor man som skabende kunstner ser sig selv om fem år, og giver anledning til at man kommer en række væsentlige spørgsmål igennem, som kan være med til at danne visionen for karrierevejen.

Se øvelsen nedenfor og prøv at danne din egen vision

Visionsøvelsen

 

Vi er i 2028 – alt er gået præcis, som du har drømt om.

Hverdag: Hvordan ser din hverdag ud?

Live: Du har lige spillet en god livekoncert?

  • Hvad gør den god?
  • Hvem er i dit publikum?

Udgivelse: Hvad har du lige skabt?

  • Hvad har gjort skabelsesprocessen god?
  • Hvad har gjort udgivelsesprocessen god?
  • Hvem lytter til din udgivelse?
  • Hvem er gatekeeper, som løfter den frem mod dit publikum?

Team: Hvem arbejder du sammen med?

  • Hvad gør du selv på holdet?
  • Hvordan er samarbejdet på holdet?

Pris: Du har vundet en pris

  • Hvad er det for?
  • Hvad står der i begrundelsesteksten fra juryen?

Om Bandakademiet

Bandakademiet i Roskilde har siden 2006 været med til at udvikle nye generationer af dygtige bands, solister og sangskrivere i Danmark. Blandt andet har kunstnere som Pil, Katinka, Patina, Djämes Braun, HØKER, Angående Mig, RAVI KUMA, Benjamin Hav/Benal, k-phax og The Minds of 99 fået en solid opstart af karrieren gennem Bandakademiets skræddersyede karriererådgivning og talentudviklingsforløb. Bandakademiet er en del af Kulturministeriets Musikhandlingsplan 2023-2026. Læs mere om Bandakademiet.

Marianne Fruergaard er musikiværksætter, projektudvikler og musikmentor - og har det meste af sit arbejdsliv arbejdet med talentudvikling og karriererådgivning af talenter inden for de populærmusikalske genrer. Blandt andet står hun bag og er medinitiativtager til projekter som SUBURBANGIRLS (tidligere UrbanGrrls,) Danish Songwriting Academy, Music Maker, Music2Business (nu ROYALTIES) og Bandakademiet, som hun har været med til at grundlægge og været leder af siden starten i 2006.

 Johannes Dybkjær Andersson er kreativ konsulent og rådgiver og har for nylig grundlagt virksomheden &AMPLIFY. The Minds of 99, Per Vers, Pil, Lasse Dein, Benal, Sitrekin, Patina, Djämes Braun og Fallulah er nogle af de over 400 navne, Johannes har arbejdet med som mentor og rådgiver i over 20 år.