Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Når nordisk mytologi møder heavy - med vikingemetalbandet Týr på Mittland

Heri Joensen spiller hvert år mellem 75 og 100 koncerter med Týr over hele verden. Men selv om det er dyrt og besværligt, har den 41-årige metalmusiker stadig base på Færøerne, så han kan være tæt på sin familie – og nyde roen mellem de mange job.

Det er fredag eftermiddag den 5. september, og Týrs lydprøve er lige overstået i det store telt på Femøren. Heri Joensen har taget sin guitarkasse under armen og er på vej hen til sit hotel, der ligger et par hundrede meter fra den idyllisk placerede festivalplads ved Amager Strandpark. Her vil han slappe af og lade op til aftenens koncert på Míttland Festival, hvor mere end tusind færøske landsmænd kommer for at høre Týr og en række andre mere eller mindre kendte bands fra hjemstavnen. Men inden da, tager den 41-årige sanger og guitar sig tid til en lille snak med Koda om festivalen og karrieren som metalmusiker, der begyndte i 1998 og stadig kører for fuldt blus med stribevis af koncerter over hele verden. Heri Joensen er for nylig blevet en del af Kodas færøske ambassadørkorps, og skal fremadrettet være med til at viderebringe budskabet om, at komponister og tekstforfattere har ret til vederlag, når deres musik bliver brugt offentligt. Det arbejde støtter Heri Joensen, og vores øvrige nye færøske ambassadører op om.

 

I turnerer meget i udlandet. Har det nogen betydning, at I kommer fra Færøerne?

Der er ingen, som jeg har snakket med, der ikke ved, hvor Færøerne er, og langt de fleste har fundet ud af det på grund af vores musik. Så jeg tror, at de først har lyttet til musikken og bagefter fundet ud af, hvor vi kommer fra.

 

Tror du, at det er en fordel for jer, at I ikke bare er endnu et metalband fra eksempelvis Tyskland?

- Ja, det tror jeg helt bestemt. For det første fordi vi kan bruge vores lokale traditioner til at lyde lidt anderledes, men også på grund af det faktum, at næsten ingen uden for Norden har hørt om Færøerne.

 

Hvordan bruger I det så, når I er ude?

- Vi kører lidt på, at det er færøsk. Nordisk er meget in for tiden, så vi udnytter lidt den trend, og det er helt sikkert en fordel for os.
Hvad siger kollegerne fra andre lande om jeres musik, som jo er lidt nicheagtig?
- Der er en del bands fra især Finland, Sverige og Norge, der laver lidt det samme som os, så vi står ikke helt så alene, som man måske skulle tro. Det er en genre, som ikke er så anerkendt, men der er flere bands, så vi møder mange ligesindede fra de andre nordiske lande, når vi turnerer.

 

Du boede i Danmark fra 1997 til 2003. Hvorfor valgte du at flytte tilbage til Færøerne?

- Det var altid min mening at rejse tilbage. Jeg var kun i Danmark for min uddannelses skyld, så da jeg var færdig med at læse musik på det alternative rytmiske konservatorium i København, tog jeg hjem igen.

 

Men det må give nogle udfordringer i forhold til logistikken?

- Jeg har siden boet i Hamborg, og både økonomisk og tidsmæssigt var det betydeligt nemmere, når man som os spiller 75-100 job om året rundt om i verden. Der er fordele og ulemper ved det, men jeg mener, at det er bedst at bo på Færøerne.

Det er selvfølgelig også afgørende, at det er der, at min familie er, men også at der er så fredeligt, at man kan slappe mere af, end man kan i København - eller Hamborg for den sags skyld. Og det er en meget god kontrast, at man den ene dag står foran tusind mennesker i New York, og den næste dag sidder man på en næsten øde ø på Færøerne og slapper af.

Hvis jeg kun skulle være på Færøerne, ville jeg nok synes, at det var lidt kedeligt i længden. Men når man turnerer så meget og møder så mange mennesker, som jeg gør, så er det godt at komme tilbage til Færøerne og få balance i tingene. Jeg er faktisk et meget indadvendt menneske og trives ikke så godt med at skulle møde nye mennesker hele tiden og være i søgelyset i længere tid ad gangen. Derfor er det godt for mig at komme tilbage til kendte ansigter.

 

Du har to børn på fire og ni år. Er de nogensinde med på turné?

Min søn har set et par koncerter på Færøerne, men min datter har ikke været med til en koncert endnu af den gode grund, at hun skal ligge i sin seng på det tidspunkt! Men jeg vil da gerne have dem med ud at rejse, når de bliver lidt større – hvis der er råd til det. For det er et stramt budget, når vi rejser.

 

Kan I leve godt af Týr?

Ikke godt, men vi kan klare os. Og jeg ville kunne klare mig betydeligt bedre, hvis jeg boede i Danmark eller Tyskland, som jeg gjorde engang. Når man kommer fra Tyskland, kan man se, at det hele koster meget mere, og det er igen et trin op, når man så flytter fra Danmark til Færøerne, hvor det kan være svært at få enderne til at mødes. Men det går med lidt god vilje.

 

Hvad er jeres ambitioner med Týr?

- Vi forsøger hele tiden at få mere omsætning, så vi kan leve bedre af det. Et andet mål – i hvert fald for mig personligt – er at turnere i alle områder af verden. Vi har ikke været i Asien endnu. Vi har været i Sibirien, men det tæller ikke helt som Asien, og jeg vil gerne spille i Australien, Japan og Kina. Men jeg vil også gerne til Sydafrika og håber, at det kan lade sig gøre på et tidspunkt. Så lige nu handler det meget om at få dækket hele kloden – også så man kan rejse der igen engang. For finansielt kan det næsten aldrig betale sig første gang, men det ser bedre ud, når du kommer tilbage anden og tredje gang.

Læs mere om Týr på www.tyr.fo

Læs mere om Kodas færøske ambassadører her.