Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
En tredjedel af danskernes musikstreaming foregår på YouTube.
Kilde: YouGov

Undersøgelse: Knap en tredjedel af al musikstreaming foregår på YouTube

En ny undersøgelse viser, at næsten en tredjedel af danskernes musikstreaming foregår på YouTube. Det er et problem for både musikskaberne og de konkurrerende abonnementstjenester. For på grund af en forældet EU-lovgivning er YouTube ikke underlagt samme vilkår om betaling for brug af rettigheds-beskyttet indhold som deres konkurrenter. Det skævvrider markedet og undergraver musikskabernes indtægtsmuligheder.

Næsten en tredjedel (29 procent) af de timer, danskerne bruger på at streame musik på audio- og videotjenester, sker på YouTube. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget på vegne af Koda. Det er samme andel som Spotify Premium, hvilket betyder, at disse to tjenester er der, hvor danskerne bruger klart flest timer på at streame musik.

 

Det er på tide med et politisk opgør med YouTube - Anders Lassen

 

 

Musikstreaming i en gennemsnitlig uge

 

Samtidig viser undersøgelsen, at 69 procent af YouTube-brugerne primært bruger tjenesten til at høre musik, som de kender i forvejen. Brugerne benytter med andre ord YouTube som en musikstreamingtjeneste på lige fod med de abonnementsbaserede tjenester – og altså langt fra blot som et inspirationskatalog til ny musik, som det indimellem hævdes.

Der er dog én helt afgørende forskel på de to tjenester. Modsat Spotify og andre abonnementsbaserede musikstreamingtjenester er YouTube nemlig, på grund af en forældet EU-lovgivning, ikke forpligtet til at forhandle sig til en aftale omkring brugen af det musikindhold, der i høj grad driver trafikken til deres tjeneste.

 

YouTube bruges primært til at lytte til kendt musik

 

Kodas direktør: Nye spilleregler

Ifølge Kodas direktør, Anders Lassen, er undersøgelsen endnu et bevis for, hvorfor det er så vigtigt, at EU-politikerne tager de beslutninger, der er nødvendige for et bæredygtigt musikmarked i fremtiden, når den ophavsretsreform, der er på forhandlingsbordet, skal stemmes igennem senere på året.

”Det er på tide med et politisk opgør med YouTube og andre brugergenererede onlinetjenesters helt urimelige konkurrencefordele. Det er i stigende grad de er store multinationale tech-giganter, der høster fordelene af, at musikken er blevet digital, mens dem der leverer den får sværere og sværere ved at tjene penge. Den udvikling går kun en vej, hvis ikke der bliver sat nogle nye spilleregler op, der sikrer ens vilkår for alle de mange aktører, der gerne vil skabe omsætning på brug af musik”, udtaler Anders Lassen.

Se alle tallene fra undersøgelsen her

Læs også Kodas direktørs kronik i Politiken om problemstillingen her

 

Top 5 musikstreamingtjenester

Læs mere om den omtalte EU-lovgivning og de udfordringer, den giver i musikbranchen her