Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Tidligere udbetalinger
Medlem
Fordeling af andele
Bearbejdelse og ændringer af værker
Selvforvaltning
Aftaler
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Anders Lassen sammen med Pernille Rosendahl og Frans Bak til arrangementet 'Meet the Authors' i Bruxelles

Musikskabernes opråb til EU: Tag vores rettigheder alvorligt

En lille delegation fra Koda var i går en tur i Bruxelles for at deltage i GESACs konference 'Meet the Authors'. Med på turen var Anders Lassen, Niels Mosumgaard, Eva Hein, Frans Bak og Pernille Rosendahl.

En lang række musikskabere, rettighedsorganisationer og politikere fra hele Europa var i går samlet i Bruxelles for at diskutere den nye EU-lovgivning omkring ophavsret, der er under udarbejdelse. Formålet var at give beslutningstagerne et indblik i musikskabernes hverdag og gøre det klart for dem, at skabernes fremtid - og med dem fremtidens musik -  er afhængige af, at politikerne tager deres rettigheder alvorligt.

Og budskabet til politikerne var entydigt og klart: Det er på tide, at EU sætter en stopper for den kanalisering af indtjening, som flyder væk fra skaberne og ud til en række store onlinetjenester. Dette budskab indledte dagen og blev læst op fra talerstolen af den anerkendte franske billedkunstner Daniel Buren.

  • Læs kunstnernes opråb til politikerne her
EU-kommissær: Vi lytter til jer

Det stod også klart ved gårsdagens arrangement, at flere af de europæiske politikere er meget bevidste om musikskabernes udfordringer i den digitale tidsalder. Og ikke mindst skabernes betydning for den europæiske økonomi:

“Europas kreative og kulturelle industri er en af EU’s største arbejdsgivere. Den står for næsten tre procent af EU’s beskæftigelse og omkring fire procent af EU’s bruttonationalprodukt. Faktisk er det svært at overvurdere deres socioøkonomiske betydning, og derfor er det vigtigt, at EU's politik beskytter og fremmer vores skabere, forfattere og kunstnere.”

 

Det er vigtigt, at EU's politik beskytter og fremmer vores skabere, forfattere og kunstnere - Andrus Ansip

 

Sådan lød det i åbningstalen fra vicepræsident i EU-Kommissionen, Andrus Ansip, som blandt andet har ansvaret for at støtte op om udviklingen af kulturelle og kreative industrier i Europa. Han forsatte med at fortælle, at han har lyttet med alvor til skabernes bekymringer om muligheden for at indgå rimelige aftaler om deres arbejde og indhold.

”Investeringer foretaget af skabende og udøvende kunstnere samt kreative industrier skal anerkendes og belønnes korrekt. Det er ikke i orden, at indtægterne for deres arbejde uforholdsmæssigt ender hos nogle få store spillere, som måske ikke selv er involveret i skabelsen af indhold, men alligevel tjener på selvsamme indhold. Får vi ikke styr på dette, risikerer vi en situation, hvor der bliver skabt mindre, der vil være mindre mangfoldighed og mindre kvalitet. Hvorfor? Fordi der ville være mindre incitament for skabere til at investere i at producere kreativt indhold”.

  • Læs hele vicepræsidentens tale her

Vicepræsident Andrus Ansip

Pernille Rosendahl: Fakta man ikke kan negligere

De danske komponister og sangskrivere blev ved arrangementet repræsenteret af Pernille Rosendahl og Filmkomponist Frans Bak, og de er ikke i tvivl om, at det har betydning at lovgiverne møder musikskaberne:

"Det, at vi med et arrangement som dette, giver mulighed for at de politikere, der laver reglerne for fremtidens ophavsret, kan stå ansigt til ansigt med dem, som skal leve af den, er enormt værdifuldt. Det betyder noget, at de forstår og hører fra vores egen mund, hvorfor det er blevet så svært at leve af musikken i dag. Og at de bliver præsenteret for det enorme misforhold, der er opstået, hvor alt for store andele af de penge, der bliver tjent på musikken, ikke går til dem, der har lavet den.  De tal, som blandt andre vicepræsidenten fremførte i sin tale er fakta, man ikke kan negligere, og som man er nødt til at reagere på," lød det fra Pernille Rosendahl i Bruxelles, og Frans Bak er enig:

"Det virker helt afgjort som om, at det har betydning det, der foregår her - og at vi er til stede. Noget af det, Pernille og jeg kan bidrage med, i forhold til de politikere, vi møder hernede, er jo at skabe en forståelse for, hvordan hverdagen for komponister og sangskrivere ser ud, og hvor afhængige vi er af at vores rettigheder bliver taget alvorligt.


De tal (...) er fakta, man ikke kan negligere - Pernille Rosendahl


 

Frans Bak og Pernille Rosendahl

 

  • Se også Mads Langer, Jørgen Thorup og Jacob Groths videobudskab til politikerne her

Læs mere om arrangementet 'Meet the Authors' her

Læs mere om rettighedsorganisationernes europæiske paraplyorganisation GESAC her