Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Koda erstatter ophavsmand med kønsneutrale betegnelser, som afhængigt af konteksten kan være: ophavsperson, rettighedshaver, musikskaber, ophaver eller lignende.

Koda erstatter ophavsmand med kønsneutrale betegnelser og opfordrer branchen til at følge trop

Som led i Kodas indsats for en mere ligestillet musikbranche er ordet ophavsmand blevet udskiftet med kønsneutrale betegnelser i al Kodas offentlige og interne kommunikation. Kodas forperson opfordrer nu resten af branchen til at følge trop.

Koda har besluttet at kassere ordet ophavsmand i al offentlig og intern kommunikation, som standardbetegnelse for personer bag et musikværk. I stedet erstatter Koda ophavsmand med kønsneutrale betegnelser, som afhængigt af konteksten kan være: ophavsperson, rettighedshaver, musikskaber, ophaver eller lignende.


Kønsneutrale betegnelser bør bruges , så alle kan se sig repræsenteret i vores professionelle sprog og virke - Loui Törnqvist



Betegnelsen er blevet ændret alle de steder, hvor ophavsmand fremgik på Kodas hjemmeside med undtagelse af ældre nyheder og omtaler, som kan have en historisk værdi. Derudover er alle officielle dokumenter blevet gennemgået og tilpasset, ligesom der har været en intern proces i Koda, så hele organisationen fremover benytter kønsneutrale betegnelser.

”Ordet ophavsmand er en unødvendigt kønnet betegnelse. Vi ændrer det, fordi vi har et ønske om, at det i samspil med flere andre indsatser kan bidrage til at mindske kønsstereotyper og styrke ligestillingen. Vi har hørt fra musikskabere i branchen, at de ikke ønsker at underskrive kontrakter, når der står ophavsmand i dem, fordi betegnelsen ikke er tilstrækkelig rummelig. Samtidig vil vi også gerne medvirke til at eliminere den forestilling, som betegnelsen efterlader om, at det kun er mænd, som kan erhverve ophavsret,” udtaler Kodas forperson, Loui Törnqvist.

Opfordring: Betegnelsen skal også ændres i ophavsretsloven

Ophavsmand bruges fortsat mange steder i branchen, og det er stadig den officielle betegnelse i ophavsretsloven. Derfor sender Koda en opfordring til alle om at følge trop, herunder også Kulturministeriet.

”Vi opfordrer alle i branchen til at følge trop, ligesom vi sammen med IFPI og en række andre organisationer i musiklivet har sendt et brev til Kulturministeriet med en opfordring til at ændre betegnelsen i ophavsretsloven. Hos Koda mener vi, at kønsneutrale betegnelser bør bruges i stedet, så alle kan se sig repræsenteret i vores professionelle sprog og virke,” udtaler Loui Törnqvist.

Koda har desuden været igennem samme proces med det juridiske begreb tredjemand, som er erstattet med tredjepart, samt ordet lydmand, der er erstattet med lydtekniker.