It's all about songwriting

I Danmark elsker vi, at omverdenen sætter spot på vores evner inden for film med instruktører som Lars von Trier og Susanne Bier, på tv-serier som 'Borgen' og ikke mindst har vi formået at få hele verdens øjne op for vores talentfulde gourmetkokke herhjemme. Alt dette imens danske sangskrivere leverer hit efter hit til internationale artister som One Direction og Lady Gaga - og vindersange til The Eurovision Song Contest. Bag en Eurovision-sang gemmer der sig ofte op til 2-3 sangskrivere, hvis håndværk det ville være umuligt at undvære, når Europa mødes om at kåre den bedste sang.

It's all about Songwriting er navnet på initiativet, der skal sætte spot på de gode sange, de dygtige sangskrivere vi har herhjemme og ikke mindst det internationale netværk, der er med til at gøre dansk sangskrivning til en succes langt uden for landets grænser. Det er musikorganisationerne Koda, DPA, DJBFA og DMFF, der har sat sig for at samle både de europæiske og danske sangskrivere bag dette års Eurovision for at skrive sange og få skabt nye hits.

Bag nogle af de helt store internationale hits i dag finder vi danske sangskrivere, der rejser verden rundt, skriver med de største på den internationale musikscene og leverer hits til artisterne - uden at opnå den store bevågenhed. Hvem ville gætte, at der findes en dansk sangskriver bag Lady Gagas hit 'Born this way' (Jeppe Laursen), One Directions 'They don't know about us' (Peter Wallevik), og at Engelina sammen med Mich 'Cutfather' Hedin har skrevet 'Like a drug' til den australske popstjerne Kylie Minogue. Og måske bliver det næste internationale hit skrevet på sangskrivercampen It's all about Songwriting i København, mens showet ruller på Refshaleøen?

Internationalt netværk er altafgørende for dansk sangskrivning

De danske sangskrivere, der har succes uden for Danmarks grænser og kan leve af det, er som oftest dem, der har et stærkt netværk i udlandet. Det bekræfter både en af sangskriverne bag sidste års Melodi Grand Prix-vinder 'Only Teardrops', Thomas Stengaard, og en af sangskriverne bag årets danske vinder 'Cliché Love Song', Lasse Lindorff: "Man skal virkelig være aktiv for at holde hjulene kørende og arbejde hårdt for at blive ved med at være en efterspurgt sangskriver. Hvis det skal hænge sammen økonomisk, så er det helt afgørende også at få opgaver i udlandet", understreger Lasse Lindorff.

’It's all about Songwriting’ samler europæiske og danske sangskrivere

Den danske sangskrivning er ganske enkelt et håndværk, der er eksportværdi i, og hvor det internationale netværk er afgørende - og dette er grunden til, at Koda, DPA, DJBFA og DMFF har taget initiativet til It's all about Songwriting. Før i tiden har sangskriverne, der fulgte med deres artister, ikke haft en aktiv rolle under Grand Prix'et, men dette bliver helt anderledes i år, når de europæiske sangskrivere bliver teamet up med danske sangskrivere i ugen op til finalen og går i studiet for at co-write og producere nye sange sammen.

Der er sangskrivere tilmeldt fra 17 forskellige lande – lige fra Montenegro til Irland - og på sangskrivercampen vil de europæiske sangskrivere blive sat sammen med danske sangskrivere som Engelina, Remee, Chief 1, Thomas Stengaard, Bryan Rice og mange flere. Målet med It's all about Songwriting er at udnytte det kæmpe potentiale, der findes i, at så stort et antal internationale og danske sangskrivere befinder sig i samme by på samme tidspunkt. Med sangskrivercampen kommer der spot på styrken i dansk sangskrivning, mulighed for netværk på tværs af landegrænser og endelig det, som det hele handler om; at skabe nye sange.

"Det er fantastisk at se, hvordan danske sangskrivere i stigende grad kommer ud over landets grænser og er med til at skrive nogle af de helt store internationale hits. 'It's all about Songwriting’ er en helt unik mulighed for de danske sangskrivere til at øge netværket rundt i Europa, for det sværeste i musikbranchen er at få foden indenfor - navnlig når det gælder udlandet. Det bliver en vildt sjov uge, en musikalsk tværkulturel gryderet, og jeg glæder mig til at skrive nye hits sammen med mine europæiske kollegaer," udtaler Thomas Stengaard, der er idemanden til It's all about Songwriting og sangskriver bag sidste års Eurovision-vinder 'Only Teardrops'.

Ideen opstod, da Thomas Stengaard stod i Malmø sidste år og selv oplevede, hvor perifer en rolle sangskriverne har fået under Eurovision-showet. Dette satte Thomas sig for at ændre i København 2014, og med sin idé, og de fire musikorganisationer i ryggen, bliver der med It's all about Songwriting for første gang nogensinde en mulighed for at udnytte det potentiale, der ligger i, at Europas sangskrivere er samlet en hel uge i samme by.

 

Fakta
  • Koda, DPA - Danske Populær Autorer, DJBFA - Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer og DMFF - Dansk Musikforlæggerforening er gået sammen om initiativet 'It's all about Songwriting', der inviterer danske og udenlandske sangskrivere til at co-write under Eurovisionugen i København.
  • Ambassadører for ‘It's all about Songwriting’ Lise Cabble, Julia Fabrian og Thomas Stengaard. De tre sangskrivere bag sidste års vinder ved Eurovision 'Only Teardrops'. Sangskrivercampen har allerede Eurovision-sangskrivere tilmeldt fra 17 forskellige lande i Europa, og blandt de danske sangskrivere er navne som Remee, Chief 1, Engelina, Thomas Stengaard og Bryan Rice.
  • Se mere om 'It's all about Songwriting' på: www.songwriting2014.org
Seneste nyt

09. maj 2019
Generalforsamling 2019: Nyt bestyrelsesmedlem valgt ind
Til årets generalforsamling i Koda valgte musikforlæggerne et nyt bestyrelsesmedlem ligesom et forslag om at tilføje et eksternt bestyrelsesmedlem blev vedtaget. Derudover var det sidste generalforsamling med Niels Mosumgaard i spidsen, da han efter seks begivenhedsrige år takker af som formand for Kodas bestyrelse.

07. maj 2019
Sys Bjerre - Jeg har altid skrevet sange med fællesskabet for øje
Komponisten og sangskriveren, Sys Bjerre, ramte hitlisterne i 2008 med sangen ’Malene’. Hun har udgivet fire albums i eget navn, deltog i 2017 i Karrierekanonen med bandet Duks og har derudover også skrevet for andre kunstnere, til musicals og til sangbøger. Tiden bliver brugt flittigt – Sys Bjerre kalder sig selv multipassioneret, og det giver rum for både musikken og for de mange andre ’missioner’, som Sys Bjerre arbejder med. Den 8. maj kan du møde Sys Bjerre i en artist talk, når Koda, DPA og DJBFA inviterer til ’songwriters masterclass’, hvor Sys sammen med Mathilde Falch giver et indblik i, hvordan de hver især arbejder med sangskrivning.

06. maj 2019
Mathilde Falch – musikken kan gøre en forskel
Komponisten og sangskriveren, Mathilde Falch, har noget på hjerte. Med en titel som ambassadør for SIND (Landsforeningen for psykisk sundhed), bruger hun en stor del af sit arbejdsliv på at afholde fortællekoncerter – et koncertformat, som levner plads og rum til nærvær, og som giver indblik i hvad, der ligger bag hendes poetiske, musikalske univers. Den 8. maj kan du møde Mathilde Falch i en artist talk, når Koda, DPA og DJBFA inviterer til ’songwriters masterclass’, hvor Mathilde sammen med Sys Bjerre giver et indblik i, hvordan de hver især arbejder med sangskrivning.