Foto: Stephen Freiheit

Farvel Hugo og tak for al musikken

Den folkekære bassist Hugo Rasmussen har spillet sin sidste tone. Han er død – 74 år gammel. Vi siger et farvel til den skæggede smed, der skiftede jern og metal ud med en kontrabas, og fik en mere end 50 år lang karriere som jazz-bassist.

Det lå ikke i kortene, at Hugo Rasmussen skulle blive til noget ved musikken. For Hugo Rasmussen uddannede sig oprindeligt til smed, men heldigvis for os alle sammen blev ambolten hurtigt skiftet ud med gribebrættet, og Hugo Rasmussen skulle hurtigt vise sig at blive en central og folkekær del af dansk jazz-musik. Igennem mere end 50 år bidrog han med sit karakteristiske swing og sin store baslyd og gik ind i samarbejdet med såvel unge som gamle, begyndere og internationale jazzstjerner, fra folk til avantgardejazz med åbent sind og godt humør. Hugo Rasmussen spillede lige godt med alle - om det så var folkesangeren Trille, entertaineren Niels Hausgaard eller stjerner som Ben Webster eller Dexter Gordon.

Hugo Rasmussen fik sit gennembrud som bassist i Nissen-Fjeldsted Swingtettet i 1962 som kun 20-årig, og allerede årets efter kunne Hugo Rasmussen droppe smedearbejdet og starte sin karriere som professionel musiker. Hugo Rasmussen var en flittig musiker hele livet igennem. Og gennem de mere end fem årtier han tilbragte det meste af sin tid bag bassen, nåede han at medvirke på mere end 1.000 plader, og hans kalender var stopfyldt med koncerter lige til det sidste. Under dette års jazz-festival, der foregik få måneder før hans død, nåede Hugo Rasmussen eksempelvis at spille 23 koncerter på de 10 dage, festivalen varer.

Hugo Rasmussen var en fast del af Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, spillede med Jesper Thilo og var det naturlige omdrejningspunkt i projektet Hugo Rasmussen All Stars, der samlede flere generationer af musikere om musik, der svinger. Derudover var Hugo Rasmussen også en eminent formidler af jazz til børn – både i duo og trio med Jakob Dinesen og Mads Hyhne.

Hugo Rasmussen vil blive husket for sit lune, det røde skæg og bøllehatten, men først og fremmest vil han blive husket for al den musik, han har givet liv på såvel store som små scener, på gader og stræder under diverse festivaler eller har været med til at forevige i studiet for eftertiden. Et farvel til Hugo Rasmussen er også et: ”Tak for al musikken”.

Sig farvel med et "like" eller en kommentar på Kodas Facebook

Hugo Rasmussen som komponist

Hugo Rasmussen var primært udøvende musiker, men Hugo Rasmussen var også komponist. Han står bag mere 40 værker og er ene komponist på de fleste af dem. Hugo Rasmussen er blandt andet komponist til værket "Sweets to the Sweet". Værket er en hyldest til den amerikanske trompetist Harry Sweets Edison og er trods sin "unge" alder som jazzværk gået hen og blevet en egentlig jazz-standard. Hugo Rasmussen har været medlem af Koda siden 1978.

Se Hugo Rasmussen spille "Sweets to the Sweet" sammen med Mathias Heise, vinder af DPA's Årets Nye Jazzstjerne 2015

Gå på opdagelse i Hugo Rasmussens musik her: Spotify, Tidal, Apple Music

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.