Kønsstatistik
Efter fem år uden udvikling i Kodas kønsstatistik: "Der er brug for, at alle tager ansvar"
Musik fra kvindelige sangskrivere og komponister bliver kun spillet i et omfang, der gør, at de modtager 10 procent af Kodas samlede udbetalinger.
Det er stadig konklusionen efter den femte kønsstatistik i træk, som Koda står bag. Kvinderne, der blot udgør 20 procent af Kodas medlemmer, modtager nemlig kun 10 procent af de samlede udbetalinger fra områder som streaming, radio, TV og koncerter.
Vi når aldrig i mål, hvis ikke vi får hele musiklivet til at trække i den samme retning - Loui Törnqvist
Samtidig er kvinders andel blandt de højest indtjenende faldet støt siden den første kønsstatistik udkom i 2020, og andelen er lige nu den laveste i perioden. For andet år i træk er der ingen kvinder på top 10-listerne over de mest indtjenende rettighedshavere på Kodas største udbetalingsområder.
“Den store og nedslående nyhed er, at der i fem år ikke har været nogen generel positiv udvikling,” udtaler Loui Törnqvist, forperson i Koda og slår fast, at hele musikbranchen må tage ansvar og sammen løse problemerne med den store ulighed i dansk musik.
Nøgletal
- 20 procent af Kodas medlemmer er kvinder.
- 10 procent af det samlede udbetalingsbeløb i 2023 gik til kvinder.
- 9 procent af det samlede udbetalingsbeløb fra musikstreaming i 2023 gik til kvinder. Det samme som i 2021 og 2022.
- 5 procent af det samlede udbetalingsbeløb fra tv-området i 2023 gik til kvinder. Det samme som i 2021 og 2022.
- 17 procent af det samlede udbetalingsbeløb fra radioområdet i 2023 gik til kvinder. En fremgang på seks procentpoint siden 2019.
- 0 kvinder i alt på fem forskellige top 10-lister. Det samme som i 2022.
- 62 kvinder i alt på fem forskellige top 100-lister. En fremgang på syv kvinder i forhold til året før.
- 26 procent af Kodas nye medlemmer (medlem af Koda i op til fem år) er kvinder (i 2019 udgjorde kvinderne 22 procent).
- 24 procent af det samlede udbetalingsbeløb blandt de nye medlemmer gik i 2023 til kvinder (i 2019 gik 15 procent til kvinderne).
- 11 procent af alle musiknumre skabt i 2023 havde både mænd og kvinder bag som rettighedshavere. Disse musiknumre fik 24 procent af udbetalingerne til musiknumre skabt i 2023.
“Ligestilling sker ikke af sig selv. Vi ved godt, at det kræver et langt og sejt træk, hvis vi skal opnå en mere lige kønsbalance. Men vi når aldrig i mål, hvis ikke vi får hele musiklivet til at trække i den samme retning. Det er derfor, vi nu opfordrer hele branchen til at tage ansvar. Der sker heldigvis rigtig meget på det område lige nu, men vi skal have alle med,” udtaler Loui Törnqvist.
Målrettet arbejde med ligestilling gør en forskel
Den nye kønsstatistik kommer i kølvandet på DR’s dokumentar om sexisme i musikbranchen, hvor 150 kilder stod frem med vidnesbyrd om krænkende adfærd og et generelt sexistisk miljø i den danske musikbranche. Samtidig vidnede undersøgelsen “Hvorfor er der så få kvinder i musikken” fra 2022, der byggede på 6.000 vidnesbyrd fra medlemmer af Koda og Gramex, om udbredt sexisme, fordomme og uregulerede arbejdsforhold for kvinder i dansk musik.
”Vi ved, hvad årsagerne til uligheden er. Vi har hørt historierne. Foretaget analyserne. En mere lige kønsbalance kræver en indsats på mange niveauer, blandt andet et opgør med flere årtiers usund kultur og indgroede kulturelle vaner. Den slags går ikke væk af sig selv. Det er svært at ændre en hel struktur. Men jeg er sikker på, det godt kan lade sig gøre. Jeg synes faktisk, det er en forpligtelse,” udtaler Loui Törnqvist.
Et af få lyspunkter i årets kønsstatistik er en stigning i radioindtægterne hos de kvindelige medlemmer af Koda. Det vidner om, at det med de rette tiltag kan lade sig gøre at rette op på ubalancen. Men det kræver, at hele musikbranchen står sammen, mener Loui Törnqvist, der især efterlyser, at streamingtjenesterne tager et større ansvar.
“Vi kan se, hvor meget det gør en forskel, når DR arbejder systematisk og målrettet med at fremme ligestilling. Men der er lang vej igen, og vi mangler især, at de store musikstreamingtjenester også melder sig ind i kampen.”
Kodas kønsstatistik 2024
Kodas kønsstatistik 2024 bygger på data om alle nulevende Koda-medlemmer med et cpr-nummer og deres udbetalinger i 2023. Dermed er alle medlemmer ikke medregnet, da Koda for eksempel også repræsenterer færøske medlemmer, som ikke har et cpr-nummer og arvinger. De opgjorte beløb i denne statistik dækker 99% af udbetalingen til samtlige nulevende komponister og sangskrivere, som er medlem af Koda.
Se alle Kodas kønsstatistikker gennem fem år