Den franske kunstner Daniel Buren (th.) overleverer her de 20.000 underskrifter til vicepræsident for EU-Kommissionen Andrus Ansip.

20.000 underskrifter støtter op om komponisters vilkår på nettet

I sidste uge fik vicepræsidenten for EU-Kommissionen overleveret et åbent brev med 20.000 underskrifter. Brevet opfordrer Kommission til at sætte en stopper for det smuthul i EU-lovgivningen, som blandt andre YouTube har udnyttet.

EU-Kommissionen har længe arbejdet med at reformere loven for ophavsret, så den passer til den digitale tidsalder - et arbejde, der netop er gået ind i sin afgørende fase. GESAC overleverede derfor på vegne af Koda og flere andre europæiske forvaltningsselskaber i sidste uge et åbent brev med 20.000 underskrifter til vicepræsident for EU-Kommissionen Andrus Ansip.

Kodas direktør: et stærkt signal

Små 2.000 af de i alt 20.000 underskrifter kommer fra danske komponister og sangskrivere. Ifølge Kodas direktør, Anders Lassen, er det vigtigt signal, at så mange har taget aktivt stilling til problemstillingen og skrevet under på brevet:

”Underskrifterne er uomtvisteligt med til at understrege overfor politikerne, at hele det kreative miljø savner politisk opbakning i den digitale virkelighed. Samtidig sender det et enormt stærkt signal, at så mange komponister og sangskrivere står sammen og udtrykker, at det er nu, at politikerne skal gribe muligheden og udvikle en lovgivning, der vil sikre en bæredygtig fremtid for musikbranchen,” siger Anders Lassen, der samtidig kan fortælle, at de mange underskrifter gjorde et stort indtryk på Andrus Ansip.

Har du ikke fået skrevet under på brevet endnu, kan du stadig nå at gøre det her 

Brevet synliggør et smuthul i lovgivningen

Den åbne brev opfordrer Kommissionen til at sætte en stopper for det smuthul i EU-lovgivningen, som onlinetjenester som for eksempel YouTube indtil videre har udnyttet. Den nuværende lovgivning forpligter nemlig ikke disse tjenester til at betale for at bruge musik, hvilket har betydelige konsekvenser for komponisterne og sangskrivernes mulighed for at opnå en rimelig indtjening, når deres musik spilles og bruges på selvsamme tjenester.

Det står samtidig i stærkt kontrast til andre onlinetjenester, som for eksempel Spotify og TDC Play, der netop er forpligtede til at betale for musikken, hvorfor den nuværende lovgivning også er med til at skævvride hele det digitale musikmarked. 

Læs mere om ophavsretsreformen og Value Gap her

Tidslinje – ophavsretsreformen:

 

  • September 2016: Det forventes, at Kommissionen fremlægger nyt lovforslag
  • Herefter skal lovforslaget i høring i Europa-Parlamentet samt i medlemslandene, hvor det er muligt, at ændre i lovforslaget. Dato er ikke fastlagt.
  • Når høringerne er afsluttet skal Europa-parlamentarikere stemme om lovforslaget. Dato er ikke fastlagt.
Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.