Youtube, Facebook og blogs

Hvad kræver det at få udbetaling for din musik på YouTube?

Du kan kun få udbetaling for din musik på YouTube, når følgende tre kriterier er opfyldt:

  • 1. Der skal være tilknyttet mindst en annonce til din musikvideo.
  • 2. Din musik skal være lagt på YouTube af dit musikselskab eller en aggregator.
  • 3. Dit musikselskab eller din aggregator skal have tilknyttet de korrekte metadata til din musik. (Vær opmærksom på, at Koda ikke kan hjælpe dig med at sikre, at din musik bliver uploadet med rette data på YouTube).
Hvad gør jeg, når andre gør krav på rettighederne til min musik på YouTube?

Vi kan ikke vejlede eller afgøre rettighedstvister i forbindelse med indhold, der ligger på YouTube. Hvis du oplever, at andre gør krav på rettighederne til din musik, skal du kontakte YouTube og bruge de muligheder, der er for at klage.

Hvordan fjerner jeg min musik på YouTube?

Hvis du opdager, at din musik bliver brugt på YouTube, og du gerne vil have den fjernet, skal du kontakte YouTube.

Hvor meget får man for musik brugt på YouTube?

Din konkrete udbetaling for en musikvideo på YouTube afhænger af antallet af streams, og hvor mange annonceindtægter den enkelte video genererer. Vær opmærksom på, at annonceindtægterne på en musikvideo kan variere meget fra video til video, da en videoer kan have tilknyttet forskellige antal og typer af annoncer.

Hvorfor står antal streams til 1?

Hvis du har modtaget en udbetaling fra YouTube, vil du på dine udbetalingsbilag fra NCB kunne se at antal streams sat til fiktivt 1. Det betyder, at det egentlige antal streams ikke fremgår og desværre ikke kan oplyses. Du finder dine bilag på Mit Koda under Søg din NCB afregning.

Hvor stor er Kodas andel af indtægterne?

Beregningen af udbetalingen fra YouTube baseres på de annonceindtægter, der kommer fra annoncer tilknyttet de enkelte videoer. Vi modtager en procentsats af omsætningen på baggrund af vores aftale med Google, og den sats sammenholdt med antal streams udløser en udbetaling.

Størrelsen af Kodas andel er en fortrolig del af vores forretningsaftale med YouTube. For at opnå den bedst mulige aftale har vi valgt at acceptere YouTubes krav om fortrolighed.

Hvordan bliver musikbrugen registreret og rapporteret?

YouTube kan automatisk genkende det meste indspillede musik, som er udgivet af pladeselskaber. Ved musik, der ikke er udgivet af musikselskaber, er YouTube afhængig af den metadata, din aggregator uploader sammen med videoen. Metadata omfatter korrekt titel, alle navne på komponister og tekstforfattere. YouTube registrerer brugen af musikken og rapporterer løbende til Koda, og det er denne rapportering, der danner grundlag for udbetalingen.

Gælder aftalen for Koda-medlemmer på hele YouTube eller bare YouTube i DK?

Kodas aftale med YouTube gælder kun udbetaling for den danske del af YouTube inklusiv Grønland og Færøerne. For brug i andre lande repræsenteres Kodas medlemmers rettigheder af det lokale selskab.

Facebook
Får jeg udbetaling for musik på Facebook?

Der er forskel på, om musik bruges på private eller offentlige Facebooksider.

  • Offentlige Facebooksider: Bruges musikken i offentlige sammenhænge vil der fra den kommercielle brugers side skulle laves en aftale med Kodas markedsafdeling, om brug af musik på en offentlig Facebookside. Det kan sidestilles med en aftale for en hjemmeside, og her gælder de samme regler for udbetaling som for musik på hjemmesider.
  • Offentlige Facebook sider med egen musik: Hvis rettighedshaveren til et musikværk lægger musikken op på sin egen offentlige Facebookside, kan det sidestilles med ”musik på egen hjemmeside, hvis visse kriterier er opfyldt. I disse tilfælde er der ikke udbetaling fra Koda. Læs mere om Musik på egen hjemmeside.
  • Private Facebooksider: Der er ingen udbetaling for private Facebooksider
Tilladelse og evt. aftale med Koda

Hvis du skal bruge musik på en offentlig Facebookside skal du rette henvendelse til Kodas Kundeservice kunde@koda.dk

Er det nødvendigt at indhente en tilladelse fra rettighedshaveren kan du kontakte Kodas Forlags- og Medlemsservice, som i de fleste tilfælde kan hjælpe med at finde kontaktoplysninger til rettighedshaverne. De kan kontaktes på medlem@koda.dk eller 33 30 63 20.

Blogs
Betingelser for gratis brug af musik på blogs

Vi anerkender musikbloggernes bidrag til vækstlaget i dansk musik, og derfor har vi gjort det gratis for musikbloggere at bruge musikrepertoire forvaltet af Koda forudsat at følgende betingelser overholdes:

  • Bloggeren skal skrive om musik, og brug af musik skal udgøre et supplement hertil.
  • Musikbloggen må ikke være kommerciel. Det vil sige, at bloggen ikke må generere indtægter, f.eks. fra bannerannoncer eller fra promovering af kommercielle aktiviteter, hvor bloggeren og eventuelle samarbejdspartnere har økonomiske interesser.
  • Bloggeren skal indhente samtykke til gratis brug af musik på bloggen fra de komponister/sangskrivere, der har skrevet den pågældende musik samt fra eventuelt øvrige rettighedshavere (artister og musikselskab). Dette samtykke kan til enhver tid kan trækkes tilbage. Bloggeren behøver ikke indhente samtykke for musik, som rettighedshaverne i forvejen har uploaded på SoundCloud eller YouTube.