Nive Nielsen – i begyndelsen var det skræmmende at skrive sange

Foto: Filip van Roe

Den grønlandske komponist, sangskriver og sangerinde, Nive Nielsen, balancerer sit liv imellem musikken og skuespillet, og har med sit band, ’The Deer Children’ haft succes, som rækker langt ud over landets grænser.

Nive Nielsen, er 40 år, og startede med musikken, da hun var omkring 23-år gammel. Med en fast base i Grønland, er hun lige kommet til Danmark for at spille en række koncerter efter en tur i USA. Nive Nielsen, som har en master i visuel antropologi, har ikke altid vidst, at det var musikken, der skulle få så stor fylde i hendes liv:

"Min far er musiker, og min mor elsker musik, så musikken har altid været der i mit liv. Men jeg er ikke vokset op med min far, og jeg tænkte slet ikke, at jeg skulle være musiker -overhovedet. Jeg læste politisk videnskab, men kedede mig gevaldigt, og det var derfor, at jeg startede med at spille musik. Det var meget tilfældigt. Jeg fik bare en guitar i gave, og så kom der alle mulige sange ud, og det skulle jeg lige vænne mig til. Det var meget uhyggeligt i begyndelsen, og meget skræmmende, for jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at jeg skulle skrive sange. Jeg var meget, meget genert i meget lang tid, og der gik lang tid, førend jeg kunne spille foran folk. Men nu har musikken bare langsomt overtaget hele mit liv, og er stort set det eneste, jeg har lavet i de seneste 10 år af mit liv."

The Deer Children

Nive har igennem de seneste mange år spillet sammen med bandet, ’The Deer Children’. Bandet består ud over Nive Nielsen af Jan de Vroede, Charlie, Jeppe Skovbakke, Andrew Collberg, Joe Novelli, Salik Parbst samt Nicolaj Brandt. The Deer Childrens musik bliver ofte beskrevet som ’inuit indie’ eller ’grønlandsk folk pop’, men spørger man Nive Nielsen er svaret:

"Jeg plejer at sige, at det er en blanding af indie rock, folk og alt muligt andet, og ja, så er jeg selvfølgelig inuit."

Inspirationen og arbejdsprocessen

I 2009 udgav bandet deres første album ’Nive Sings’, som består af tolv engelske og tre grønlandske sange. Mange af teksterne er humoristiske, men udgivelsen tager også fat i mere alvorlige temaer som kærlighed og afsavn. Nive Nielsen forklarer, at inspirationen til sangene kommer flere steder fra:

"Enten kan inspirationen komme fra ting, der er sket, folk jeg kender, eller også er det noget, der bare dukker op. Meget af det, jeg laver, kommer fra min underbevidsthed. Nogle gange, kommer der en sang til mig, og jeg må i gang med at finde ud af, hvad det er for noget. Og ofte giver det mening, når jeg har tænkt over det i noget tid. Nogle gange skriver jeg meget direkte om noget specifikt i mit liv."

Nive Nielsen spiller guitar og ukulele-guitar, som ikke er en ukulele, men en lille guitar, og så er hun kendt for at bruge en lille, rød guitar:

"Når jeg skriver sange og komponerer, bruger jeg for det meste bare min helt almindelige guitar, og så spiller jeg med en lille guitar en gang imellem. Det er ikke altid den røde, som har fået meget omtale blot fordi, den er rød. Nu har jeg en anden én, en elektrisk lille guitar."

Når Nive skriver sange, er det ikke noget med bare at sætte sig for at skrive en sang:

"Jeg har prøvet at sætte mig og skrive en sang, men det virker som regel ikke, og jeg er aldrig rigtig glad for sangene. Så jeg venter i reglen til, at der er noget, der kommer helt af sig selv. Så kan jeg tabe alt, jeg er i gang med, så jeg kan skrive den færdig. Som regel er det en melodi og en tekst, der dukker op, og så må jeg skynde mig hjem og indspille den og lave den færdig. Jeg har lovet mig selv, at hvis der er noget, der dukker op, selvom jeg er møgtræt og det er midt om natten, så skal jeg op. Jeg har også prøvet at være ved at miste et fly, fordi der kom nogle sange til mig – og de skulle bare laves færdige, for det er en regel, jeg har. Sangene kommer ikke så tit, og når de gør, skal jeg fange dem."

Ægte og autentisk

For Nive Nielsen er det vigtigt at være ærlig i forhold til musikken og ikke blot prøve på at lave hits:

"Jeg prøver ikke på at lave noget, som bare er skabt til publikum. Som regel vil jeg gerne levere noget, som er inderligt og oprigtigt. Det er også det, jeg selv kan lide ved musik og musikere - når musikken er ægte og oprigtig og har en ærlighed over sig."

Det afspejler sig også i den musik, som Nive Nielsen selv lytter til:

"Noget af det, jeg holder allermest af, er Arthur Russell (amerikansk cellist og komponist, red.), Moondog (amerikansk komponist, red.), Sun Ra (amerikansk jazz komponist, red.), Howe Gelp fra Giant Sands og Michael Hurley (amerikansk folksanger, red.)."

Musik og skuespil går hånd i hånd

Ud over musikken bruger Nive også tid som skuespiller, og har flere roller bag sig, blandt andet i ’The New World’ med Colin Farell fra 2005, og i thriller-serien ’The Terror’ fra 2018:

"Jeg elsker skuespillet, og efter, at jeg har været med i ’The Terror’, har jeg fået flere muligheder. Jeg har en lille rolle i en Disney-film, der snart kommer, og er snart på vej til Budapest for at filme en mini-serie for BBC med Colin Farell. Det er sjovt, fordi den første film, jeg var med i, var også med ham. Og så er der en islandsk/svensk tv-serie, som får premiere næste år, hvor jeg også har en lille rolle. Den hedder ’Thin Ice’. Det er dejligt at kunne kombinere skuespillet med musikken. Der er mange ting, der minder om hinanden, og det er fedt at kunne springe frem og tilbage mellem musikken og skuespillet. Næste år er jeg også med i teaterkoncerten ’Skygger & Magi’ om C.V. Jørgensen på Aveny T." 

Nyt album på vej

Nive Nielsen har udgivet to album til dato: ’Nive Sings’ og ’Feet First’, og er lige nu i gang med at lave det tredje album:

’Det tager i reglen noget tid for mig at lave et album færdigt, men det skulle gerne være klart næste år til udgivelse og så ud at spille live. Vi er hele tiden ude at spille det meste af året.’

Et godt råd

Nive og bandet har en omfattende turnevirksomhed, og er lykkedes med at få musikken ud over Grønlands grænser, og giver her et godt råd:

"Det kan være rimeligt svært, også fordi vi er så isolerede, og det med at komme ud af Grønland er så dyrt og så besværligt. Men tag til nogle showcases, spil til nogle showcases og find nogle bookere, eller en manager, hvis muligt. Men en booker - det er vigtigt. Vi har selv nogle rigtigt gode bookere, som booker vores koncerter. Kom ud og spil og få skabt din fanbase."

Bandet bliver ofte inviteret til at spille i USA, men må ofte vælge at spille andetsteds:

"Vi bliver inviteret til USA, men det er begrænset, hvad vi kan gøre, fordi man skal have visa for at komme ind og spille. Så i stedet spiller vi ret meget i Canada, for her har de lavet om på deres regler, så musikere bare kan komme ind uden at skulle lave en helt separat ansøgning. Og så spiller vi selvfølgelig meget i Europa og står for at skulle til Frankrig her og nu."

 

Læs mere om Nive and The Deer Children