Hæder til sangskrivere ved årets Koda Awards

Lørdag aften den 16. januar stod i musikkens tegn, da Koda Awards blev uddelt på Hotel Hans Egede i Nuuk. Årets Pris 2019 gik til Gerth Lyberth, Årets Pris 2020 gik til ÎVA (Gustav Lynge Petrussen, Josef Tarrak Petrussen), Talentprisen gik til Jens Kleist og Æresprisen gik til Angut Clasen. 
Årets Pris 2019 – Gerth Lyberth

Gerth Lyberth modtog Årets Pris 2019 for udgivelsen ’Gerth – Anorisaat’. Om motivationen bag prisen sagde priskomiteen blandt andet: ’Enestående lyd og måde at komponere musik på, som er tidløst. Man bliver forført til et anderledes univers’.

Ud over prismodtageren var også Rapperen Josef Tarrak nomineret for sit album ”Tarrak”. Tarrak skubber i sin udgivelse til folk, og med sin ærlighed vækker han folks bevidsthed. Han har et smidigt ordforråd samt et lydbillede, som skaber en fortælling som helhed.

Rasmus Lyberth var nomineret for sin udgivelse ”Livet Skal Leves På Ny”, der med sine dybe tekster og melodier, har et globalt budskab og budskaber om selve livet.

Årets Pris 2020 - ÎVA (Gustav Lynge Petrussen, Josef Tarrak Petrussen)

ÎVA er et eksempel på vellykket samarbejde mellem to modsætninger, og finder på musik der endnu ikke var hørt før. ÎVA var nominerede for deres tekster om dagligdagen, som harmonerer perfekt med ørehængende musik og melodier.

Ud over prismodtagerne var også Varnas udgivelse ”The Road”, nomineret. ”The Road” er et album med sange og tekster, der giver varme og sjæl. Hendes seneste album var nomineret, da det besidder en vilje til at give, der komplimenteres med flotte melodier.

Bandet Pukuut var nomineret for deres sidste album ”Minutsit Kingulliit” med musik så hård og med så stor kraft som en tsunami. Teksterne er frygtløse, og tør at kritisere samfundsforhold og bringe tabubelagte emner på bordet. Pukuut har lavet et album med stor teknisk kunnen, nævnte priskomiteen.

Talentprisen – Jens Kleist

Rapperen Jens Kleist modtog Talentprisen, da priskomiteen fandt, at han er god til at sammensætte ord og rytmer uden besvær. Hans numre har et godt flow, samtidig med at der er gode melodier.

Udover vinderen var også Andachan, som laver og udgiver vellydende elektronisk musik, bla. Dubstep, nomineret.

Ligeledes var Zika, som viser en international musikalsk contemporary stil. På baggrund af den alsidige stemme lige fra den dybe til den lyse, viser det en stil, som man ikke ofte ser i Grønland.

Æresprisen – Angut Clasen

Æresprisen tilfaldt i år kunstneren, Angut Clasen, hvis band i år har 45-års jubilæum. Uden at bruge for mange ord, sagde dommerkomiteen følgende: ”Han skriver dybe, meningsfulde sange og tekster, der er fængende. Han har gennem mange år haft en stor indflydelse på musikken. Et menneske der ikke prøver at stå i rampelyset og som hviler i sig selv og vægter identiteten og værdierne højt”. 

Priskomiteen 

Priskomitéen bestod i år af en repræsentant fra KNR Aminnguaq Dahl Petrussen, Eigil Petersen fra Katuaq og Georg Olsen fra Musikernes organisation NN samt tre af Kodas faglige repræsentanter der består af Katsi Kleist Eriksen, Peter Tuusi Motzfeldt og Jensia Højgaard Dam.