Årets Pris og Talentprisen 2019 uddeles ved årets Koda Awards

 

Lørdag den 20. april åbner koncertsalen i Kulturhuset Taseralik op for årets Koda Awards. Don Maliko, Yenso og Nick Ørbæk er nominerede til Årets Pris for udgivelser i 2018. Sound of the Damned, Malu Rohmann og Hans-Ole Amossen er nominerede til årets Talentpris. 

Yenso for ’Perserartoq’

Foto: Dida G. Heilmann

 

 

Yenso dækker over komponist og sangskriver, Jens Ole Nathanielsen. Yenso er nomineret for albummet ’Perserartoq’, og for Jens Ole Nathanielsen har nomineringen stor betydning: 

"For mig er nominering fra Koda Awards en bekræftelse på, at jeg har fuldført mit projekt. Jeg er glad for at være blevet nomineret til årets pris for mit album ’Perserartoq’. Albummet er et melankolsk værk kendetegnet ved indie-stilen, men hvor man tydeligt kan høre musikkens forskellighed fra nummer til nummer. Det betyder meget for mig, at man har bemærket mit værk." 

Albummet er udgivet af Atlantic Music, som bl.a. skriver: 

"Dette er Yenso's første udgivelse, og det er et projekt, som har taget flere år fra sangskrivningen til det færdige produkt. Det er et kunstværk af både ballader, rock og stemningsfulde sange, og Yenso har en meget stærk vokal, hvor han både kan komme helt i bund samt helt op i det lyse register. Han kan synge til og helt blidt i toner, som er meget unikt - kan minde en smule om en blanding af en ung Ole Kristiansen og Siiva Fleischer fra Zikaza, men alligevel også helt sin egen. Et talent som fortjener at blive hørt, og sangene er i den komplicerede ende. Det er ikke simple akkordskift, og der er en masse twists og overraskelser, når man hører sangene. Albummet kommer helt sikkert til at falde i god jord hos dem, som vil have kvalitet og et anderledes musikunivers, end man er vant til heroppe." 

Yenso fortsætter om vigtigheden af Koda Awards: 

"I vores tid er Koda Awards en vigtigt del som årets begivenhed i Grønland. Fordi her vises dygtige kunstnere frem." 

Don Maliko for albummet ’II’

Foto: Mads Phil

 

Allerede som 16-årig skrev den grønlandske rapper Don Maliko kontrakt med pladeselskabet Sermit Records, hvorefter han udgav sit debutalbum, ’Sinnattupiluk’ (2007). Don Maliko er nomineret til Årets Pris for sit andet album ’II’, som han udgav i 2018. Også for Don Maliko er nomineringen af stor betydning: 

"Nomineringen betyder rigtig meget for mig. Især nu hvor jeg selv har lavet det meste af albummet - lige fra beats, tekster og indspilning til mix og master. For knap 10 år siden fik jeg sammen med gruppen JoSPal-G Kodas Talentpris, så jeg er meget glad for at være blandt de nominerede igen, nu hvor jeg er tilbage efter 10-års pause. At skabe noget bedre end min forrige udgivelse var en del af mine intentioner, så jeg er taknemmelig for, at mit nye album er blevet anerkendt." 

iTunes skriver om albummet ’II’: ’Grønlandsk streetrap med gennemslagskraft og oldschool kant’, og om albummet siger Don Maliko selv: 

’’II’ er mit andet album, som jeg har valgt udelukkende at udgive digitalt. Albummet indeholder 10 sange, hvor alt er indspillet i mit studie. Teksterne omhandler mange forskellige ting, men mit fokus var at vise den person, jeg er blevet til, efter min kriminelle fortid og årelange misbrug af hash. Én af sangene er baseret på et samfundskritisk emne, men ud over den seriøse side, så er der også lidt fjollede og provokerende tekster. Jeg har arbejdet på sangene i lang tid, og nogle af melodierne og teksterne er helt tilbage fra, da jeg gik i gymnasiet (2011-2014). Da jeg går meget op i kvalitet og nyskabelse, har det været hårdt for mig at opnå den musik, jeg gerne vil levere, og det tog selvfølgelig tid." 

Don Maliko ser frem til Koda Awards: 

"Koda Awards er vigtigt for mig som kunstner, fordi jeg tror, at musikpriserne har stor indflydelse på musikbranchen. Jeg tror virkelig på, at disse priser skaber sund konkurrence mellem kunstnere, hvilket fører til kvalitetsproduktion i branchen. Koda Awards er den eneste, der uddeler musikpriser i Grønland, og har derfor en stor betydning for det grønlandske musiklandskab." 

Sound of the Damned – nomineret til Talentprisen

Foto: Pani Enequist

 

 

Sound of the Damned er grønlandsk heavy med et twist af deathcore. Bandet blev dannet i 2017 og består af Sebastian Enequist - Guitarist og vokalist, Allarneq (Tuka) Nielsen Lyberth – Trommer, Herman Josefsen – bass, Josva Møller – Guitar samt sangskriveren, Pani Enequist. Tekstuniverset varierer fra sang til sang, men der er noget dybt og ærligt over sangene, som samtidig udtrykker raseri, glæde og kærlighed. Sound of the Damned er nomineret til Talentprisen, og udtaler om nomineringen: 

"Det betyder meget for os, og det er en stor ære, bare det at blive nomineret. Vi havde slet ikke tænkt på Koda Awards, så det kom meget bag på os, da vi ikke har udgivet noget endnu. Men vi har taget imod nominationen med stolthed og håber på det bedste. Og Koda Awards er meget vigtig, fordi musikere her i Grønland har brug for den anerkendelse - det er jo som The Grammy's bare i Grønlands version. Man får også mere selvtillid som band eller som musiker med denne anerkendelse, så det er fedt og vi glæder os til årets Koda Awards her i Sisimiut," fortæller Sound of the Damned. 

Malu Rohmann Fleischer – nomineret til Talentprisen 

Foto: Aká Hansen

Komponisten og sangskriveren Malu Rohmann Fleischer bevæger sig inden for soul/jazz med et engelsksproget tekstunivers, og fortæller om nomineringen til Talentprisen: 

"Jeg blev glad, da jeg hørte, at jeg er nomineret til årets talentpris, da jeg har stor respekt for de musikere, der har været nomineret til prisen før mig. Det gør mig stolt at vide, at jeg nu står side om side med dem." 

Koda Awards betyder meget afslutter Malu Rohmann Fleischer: 

"Jeg synes, at KODA Awards er vigtig i Grønland, da begivenheden skaber opmærksomhed omkring landets sangskrivere, uanset hvem man er og hvilken genre man spiller. Landet rummer mange musikere med forskellige baggrunde, som arbejder med meget forskellige temaer og på forskellige sprog, og jeg synes, at der skal være plads til os alle. Jeg skriver eksempelvis musik på engelsk, og der er ikke så stor efterspørgsel på engelsksproget musik i Grønland, men jeg er alligevel blevet nomineret. Jeg synes derfor at Kodas grønlandske afdeling sender et vigtigt budskab, når de nominerer kunstnere, der arbejder på forskellige sprog, fordi det viser, at det er musikken og den skabende proces, der er i centrum til denne begivenhed, og ikke sproget. Jeg tror på, at det er vigtigt, at man i Grønland har en begivenhed, hvor man kan samles og hylde den musik, der bliver skabt af de folk, der bor her i landet."