Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Medlemmerne Szhirley, Claus Hempler og Kristian (UFO) Humaidan var dette års coaches til MGP-workshops for børn og tog sig kærligt at de unge talenter.

Når hjerte rimer på venskab

Koda Skolekontakt var for nylig medarrangør af en MGP-workshop i DR Byen, hvor børnene imponerede de tre coaches med deres ligefremme og ærlige tilgang til sangskrivningen

40 børn sidder musestille på deres stole i Studie 4 i Koncerthuset i DR Byen. Hele formiddagen har de arbejdet med deres sange i grupper, og efter en tiltrængt frokostpause er det blevet showtime.

”Er vi her alle sammen? Fedt. Så går vi i gang”, lyder det fra en veloplagt Szhirley. Sammen med Claus Hempler og Kristian UFO Humaidan er hun coach ved dagens MGP-workshop, hvor børnene får mulighed for at gøre deres bidrag endnu bedre med hjælp fra de tre Koda-medlemmer, der både giver gode råd om sangskrivning, musik og sceneoptræden.

Usikker start

The Singing Girls fra Hørsholm får lov til at lægge ud. De fire veninder stiller sig på en lang række og prøver ikke at lade sig distrahere af det nærgående kamerahold, som skal optage seancen for DR. Kristian UFO Humaidan fortæller, at han i første omgang har foreslået, at der bliver lagt et beat på nummeret ”Venner året rundt”, som pigerne har skrevet sammen. 

”Vi har også talt om, at det er vigtigt at komme tæt på mikrofonen. Ellers kan vi ikke høre jer, og det vil vi gerne”, siger han og præsenterer smilende den unge kvartet. Med et keyboard som eneste akkompagnement går pigerne i gang. Til at begynde med er både stemme og bevægelser noget usikre, men da de andre børn begynder at klappe i takt er der pludselig overskud til at smile og nyde øjeblikket.

”Det var et rigtigt godt nummer og et dejligt emne”, siger Szhirley, da sangen er slut. Claus Hempler nikker: ”Det var næsten helt salmeagtigt. Jeg synes, at det var en meget fin melodi, og I synger rigtig godt sammen”, siger den tidligere Fielfraz-forsanger og bliver mødt af generte smil.

Sang om racisme

Næste bidrag af duoen Black & White bliver præsenteret af Szhirley.
”Den sang, I skal høre nu, handler om racisme. Er der nogen her, der synes, at det er en god ting?”, siger hun og kigger ud i lokalet.
”Hvad er racisme?”, lyder det fra en af workshoppens yngste deltagere.
”Det er, når man mener, at der ikke både er plads til salt og peber. Men der er ingen, der er forkerte. Alle er mennesker. Og vi skal behandle hinanden ordentligt. Er vi enige om det?”, spørger Szhirley og bliver mødt af et begejstret ”Jaaaaaaa!”.

Der bliver lyttet eftertænksomt, da Sarah og Julie træder op på scenen og synger ”Den smukkeste stjerne” med det fængende omkvæd ”selvom du skiller dig ud fra vrimlen/er du den smukkeste stjerne på himlen”.
Efter klapsalverne har lagt sig er Kristian UFO Humaidan hurtig til at rose veninderne Sarah og Julie fra Værløse, der har valgt kunstnernavn efter deres respektive hudfarver.
”Det var fedt og meget modigt, at I tør tage et emne op, som måske ikke er så festligt, men meget vigtigt”.

Hård rock og R&B

Mørkets Mestre skiller sig i den grad ud fra vrimlen. De tre drenge fra Virum er alle iført en sort T-shirt med et rødt dødningehoved på brystet, som passer meget godt til nummeret ”Aldrig Alene”, hvor der er fuld gas på både guitar, trommer og sang.
Men ellers er de fleste bidrag ovre i den lidt blødere afdeling. Som en af de få optræder Emma Pi alene, og hun imponerer også de tre coaches med sin r&b-inspirerede sang ”Snakke med dig”.
”Du synger virkelig godt og kan noget helt specielt med din stemme. Og så skabte du billeder inde i vores hoveder med din tekst. Godt gået”, siger Szhirley og får forsamlingen til at klappe endnu engang.

Lærerig dag

Bagefter er det da også en meget tilfreds pige, der gumlende på en kiks gør status over sin indsats.
”Jeg var lidt nervøs i starten, men da jeg så endelig stod der, var det ikke så slemt. Så nød jeg det faktisk bare”, siger Emma Pi.
Som de andre håbefulde deltagere vil hun gerne videre til den store finale i Odense 15. marts næste år, men lykkes det ikke, er det også ok.
”Det har været rigtig sjovt at være her, og jeg synes også, at jeg har lært noget. Jeg har lært, at jeg skal lytte mere til musikken og ikke gå for højt op. Og de sagde også, at jeg bare skulle slippe de ting ud, som jeg havde indeni mig”, siger den 11-årige skoleelev, der til daglig går på Vidarskolen i Gentofte.
Ideen til sangen blev til en dag, hvor sætningen ”Hey, jeg vil snakke med dig” pludselig dukkede op i hendes hoved.
”Så fandt jeg ret hurtigt på omkvædet, som jeg sang for min far. Han sagde, at jeg også skulle skrive et vers, og så satte jeg mig alene ind i stuen, og efter ti minutter havde jeg skrevet det”, lyder det nøgternt fra Emma Pi.

Børn er gode forbilleder

Og den ligefremme tilgang til sangskrivningen glæder Kristian UFO Humaidan, der mener, at han og andre voksne sangskrivere godt kan lade sig inspirere af de unge talenter.
”Børnene tager emner op, som fylder noget i deres liv, og der en dejlig uskyld og umiddelbarhed over teksterne. Det var også godt at se, at de allerede er kommet så langt med deres sangskrivning, og at de faktisk formår at holde en vinkel. Ellers er der ikke så mange dogmer og regler, og det var fedt at mærke børnenes energi og fantasi, som smitter af”, siger han og fortsætter:
”Jeg synes, at der var mange fede ideer og passager, der allerede har bidt sig fast, og jeg er rigtig glad for at have fået et kig ind i en verden, hvor jeg selv var engang. Børnene skriver ud fra et åbent hjerte i stedet for at tænke over, hvad andre forventer. Og det kan vi alle sammen lære noget af”.

Fokus på fremtidens musikskabere og brugere

Og børnenes tilgang til musikken, er også noget, der er væsentligt for Koda: ”I Koda tager vi et ansvar for både fremtidens brugere og skabere af musik. Derfor er det naturligt for os at være med til at sætte kursen for børnenes MGP. For børnenes MGP er mere end en musikkonkurrence. Det er en fest for musikglade børn i hele landet, hvor processen i at skrive en sang er i centrum. MGP er også en mulighed for på lang sigt at gøre børnene mere bevidste om det arbejde, der ligger bag at skrive og spille musik,” siger kommunikationschef i Koda, Nicolaj Hyltén-Cavallius.

Koda Skolekontakt har været med i MGP de sidste tre år og sponsorerer både workshops og præmien til vinderne, der består af et skræddersyet coachingforløb. Forløbet fastlægger Koda Skolekontakt sammen med vinderne, og formålet er at give dem de bedste muligheder for at arbejde videre med deres talent.