Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
pil Dansk Dagen er blevet en af årets mest markante musikalske begivenheder. I år sættes der ny rekord med over 1350 arrangementer landet over. 28 kommuner bakker i år direkte op. Foto: Johan Rosenmunthe.

Musikken trækker i rødt og hvidt i dag

I dag bliver den musikalske dagsorden sat af Spil Dansk Dagen, som Koda tog initiativ til i 2001. Det betyder masser af dansk musik i radio, tv, på gader, i butikker, fra kirketårne og endda i fængsler og på sygehuse. Hele 28 danske kommuner bakker direkte op, dagen sætter på ny rekord, og der er arrangementer i stort set hver en afkrog af landet.

pil Dansk Dagen arrangeres for 13. gang og har med årene udviklet sig til  Danmarks største musikbegivenhed takket være professionelle, amatører og stort lokalt engagement. Sidste år var der 1321 arrangementer landet over, og den rekord er netop blevet overgået.

Ved Spil Dansk Dagen medvirker en lang række danske navne fra Agnes Obel over Ulige Numre til Johnny Madsen. Og det går løs på både traditionelle og meget opsigtsvækkende steder. I midtbyen i Lemvig kommer et ramponeret flygel ud på sin sidste rejse, når musikskoleleder Jens Dammeyer Sørensen spiller med en trommeslager og saxofonist fra ladet af en trækvogn. Fra toppen af shoppingcentret Bruuns Galleri i Aarhus synger 118 musikelever, bandet De Samspilsramte underholder på færgen mellem Esbjerg og Fanø – og Povl Dissing og Benny Andersen har både kaffen klar og poesien brandvarm, når de fejrer 40 års jubilæum for albummet ”Svantes viser” på spillestedet Skråen i Aalborg. På Fyn trykker "4 String Unit" den af i Faaborg gågades butikker med violinmusik, og i København har en gruppe ikke-skønsangere været i intens træningslejr hos sanglærer Pia Scharling: de modige nysangere optræder på Cafe Sundet på Østerbro.

Hele Danmark med

”Der sker meget i hovedstaden på Spil Dansk Dagen. Men der sker meget mere rundt omkring i hele landet,” lover Ricco Victor, som er leder af Spil Dansk Dagen:

”Spil Dansk Dagen skal give en saltvandsindsprøjtning til hele det danske musikliv. Begivenheden bringer lokale musikkræfter sammen – både professionelle og amatører – og det får musikmiljøet til at blomstre. Det kan være dén gnist, der tænder ild i talenter, der lige nu slumrer rundt omkring i landet. Vil du tænde folk, må du også brænde for det. Navne som Alphabeat, Kashmir, Volbeat, Nephew og Aura er ikke kommet ud af ingenting. De havde alle engang brug for lokal opbakning og et nysgerrigt publikum, der kunne bære dem igennem de svære år. Det er utrolig vigtigt, at vi plejer musikkens fødekæde: ikke kun i hovedstaden, hvor det allerede vrimler med festivaler og musikbranchens organisationer og købmænd. Vi skal huske, at talenterne findes og udvikles overalt i landet. Det er ganske sigende, at både Marie Key, Burhan G og Natasja var medvirkende ved Spil Dansk Dagen, længe inden de blev hitliste-helte,” siger Ricco Victor.

Spil Dansk Dagen har med tiden gennemgået så stort vokseværk, at de lokale arrangører har ønsket at udvide begivenheden. Derfor er der i år både mange optakts-arrangementer og efterdønninger i kølvandet på selve dagen.

Over 1350 i kalenderen

Ifølge Ricco Victor er det den lokale opbakning, der er altafgørende for Spil Dansk Dagens succes. 

”Vi er kun få folk på Spil Dansk Dagens sekretariat. Men vi samarbejder tæt med de største musikbranche- og kulturlivsorganisationer, og vi er fuldstændig afhængige af lokalt engagement og kreativitet. Opbakningen fra kommuner, musikere, lokale ildsjæle og arrangører var sidste år fuldstændig overvældende. I år bliver det også en kæmpestor festdag, hvor vi sætter ny rekord med over 1350 arrangementer. Samtidig er niveauet løftet, for vi har konstant fokus på, at kvalitet og originalitet skal løftes år for år,” siger Ricco Victor.

I 2013 er 28 danske kommuner officielle samarbejdspartnere ved Spil Dansk Dagen. I 2012 var antallet 27, og der er tale om en opsigtsvækkende rygdækning, for Spil Dansk Dagen har i 2013 været nødt til at foretage en økonomisk turnaround for at fremtidssikre begivenheden.

”Hvor det før var gratis at få en såkaldt ”kommune-pakke” fra Spil Dansk Dagen, skal de danske kommuner nu betale for at være med. Det var en risikabel kursændring, men det er lykkedes over al forventning. De 28 kommuner, der i 2013 betaler for at være en del af Spil Dansk Dagen, får også en masse for pengene og bliver en del af en veletableret national festdag. Den pakke, kommunerne modtager, indeholder bl.a. finansiering af lokale koncerter, hvor professionelle musikskaberes organisationer betaler musikernes honorarer,” fortæller Ricco Victor.

Et af de første arrangementer på Spil Dansk Dagen er den P4-transmitterede fællessang fra Vejle Musikteater, som samler Danmarks største kor rundt i landet. Man kan synge med Lis Sørensen, Nanna Lüders og Maria Bramsen torsdag d. 31. oktober kl. 11:03 – 11:30, og repertoiret er bl.a. ”Det haver så nyligen regnet”, ”Buster”, ”Stille hjerte sol går ned” og ”Jeg vil la´ lyset brænde”. 

Fakta om Spil Dansk Dagen 

  • Spil Dansk Dagen er årets store festdag for dansk musik, og i år foregår det torsdag den 31. oktober. På grund af massivt vokseværk er der i år arrangementer i hele uge 44.
  • Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, forsamlingshuse m.m.
  • Det er ikke en forudsætning, at der synges på dansk eller at musikerne er danskere – blot at der er tale om musik skabt af danske komponister eller sangskrivere.
  • Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
  • Koda tog i 2001 initiativ til begivenheden for at støtte op om dansk musik i al sin bredde og mangfoldighed.
  • 35 af de største danske musik- og kulturorganisationer bakker op.
  • I 2013 er der samarbejde med 28 Spil Dansk Kommuner over hele landet.
  • Mere om Spil Dansk Dagen, bl.a. de nyeste arrangementer: www.spildansk.dk