Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Koda Skolekontakt laver numre med 5000 skoleelever i hele Danmark (1)

Over 160 skoler fordelt på hele landet har igen i år fået muligheden for at komme med i Koda Skolekontakt. Den populære ordning bringer for niende år i træk 22 kunstnere ud på danske skoler for at lære nye musikbrugere og kommende hitmagere om processen bag musikken. Det er der god grund til, hvis komponisternes levebrød skal sikres for fremtiden.

I år kan de danske skoleelever blandt andre møde Überlyd & Chapper, Jørgen Thorup, Julie Maria og Christine Skou, som dels fortæller om deres arbejde, dels sætter eleverne i gang med selv at skabe musik.

”Alle unge med adgang til digitalt netværk kan høre al musik mellem himmel og jord uden, at de oplever, at der sker en betaling til kunstnerne bag musikken. Derfor er det en vigtig opgave for Koda at skabe forståelse for, hvad der ligger bag det kreative arbejde, og hvordan det bliver til en levevej. Kunstnerkorpset motiverer samtidigt kommende hitmagere og skaber større forståelse for, hvorfor ophavsretten er sat i verden, og hvorfor skabende kunstnere i høj grad er afhængige af den. Vi tager med andre ord et ansvar over for både fremtidens musikskabere og –brugere,” siger Nikolai Hyltén Cavallius, kommunikationschef på Koda.

Information uden løftede pegefingre

Undersøgelser viser, at de tolv til syttenårige er de største forbrugere af musik, og at den gruppe næppe skænker det en tanke, om de tjenester, de bruger, sørger for, at kunstnerne bag musikken får en betaling. Derfor har Koda udarbejdet Prøv lige og hør-folderen, som fortæller, hvordan komponisterne bliver betalt, når deres musik bliver spillet. Sproget er i børnehøjde og budskabet uden løftet pegefinger. Rasmus Seebach er blandt de mange kunstnere, der støtter op om initiativerne og medvirker selv i folderen.

”Det er meget vigtigt at møde fremtidens musikbrugere og udøvere, når det gælder at formidle de værdier, der er i musik. Musik er et særligt godt medie til at udtrykke følelser og stemninger. Når det lykkes med børn, som ingen forudsætninger har, er det en rigtigt fed fornemmelse,” siger Tao Højgaard fra Überlyd & Chapper, som understreger, at workshoppen giver plads til alle.

Koda Skolekontakt er blevet meget populært ude på skolerne siden begyndelsen i 2005. Hvert år får op mod 5000 danske skolebørn indsigt i arbejdet med at skabe musik sammen med en komponist fra Koda Skolekontakt.

”Det var en helt igennem fantastisk oplevelse. Børnene var fanget fra første sekund, og det blev bare bedre og bedre. De tre mand var så medrivende og energiske, at det var umuligt at holde sig tilbage - vores elever gav den fuld gas, og det blev noget af det sjoveste, de kommer til at opleve i deres skoletid,” fortæller Jacob Bak Nielsen fra Balleskolen i Silkeborg.

Over tusind skoler i hele landet har indtil videre fået besøg, og det er gratis for skolerne at deltage. Folderen Prøv lige og hør kan downloades på www.koda.dk/proevlige og bestilles som klassesæt
.