Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Koda og kunstnerne slog til lyd for ophavsretten i Bruxelles

Hitmageren Engelina, sangerinden Pernille Rosendahl, tv- og film-komponist Frans Bak og bassisten Jens Skov Thomsen tog med Koda til Bruxelles for at kæmpe for ordentlige politiske rammevilkår for musikskabere, inden den nye EU-kommission tager hul på en reform af ophavsretten.

EU’s politiske hovedstad var lidt mere spraglet, end den plejer, da hundredvis af sangskrivere og komponister fra hele Europa blandede sig med byens mange mørke jakkesæt. Anledningen var den storstilede event Meet The Authors, arrangeret af Kodas Europæiske paraplyorganisation Gesac. Dagen igennem diskuterede musikskaberne med Europaparlamentarikere, kommissærer og embedsmænd, hvordan det nye politiske hold kan sikre ordentlige rammer for skaberne af musik og visuel kunst i Europa.

'Kommenter' eller 'Synes godt om' på Kodas Facebook

Fra Storbritannien var Simon Darlow dukket op. Han har skrevet flere store hits for blandt andre Shirley Bassey og Grace Jones og brugte dagen på at tale de kreative branchers sag over for Europaparlementarikerne: ”Det tager tid at skabe stor kunst. Det er et stort arbejde at skabe store ting. Derfor har vi også brug for ordentlige politiske rammevilkår”, siger Simon Darlow.

Læs også: Kunstnere fra hele Europa går til kamp for deres ophavsret (Artikel fra Politiken.dk forud for besøget)

Ny kommission skal modernisere ophavsretten

Den nye Europakommission tiltræder til oktober og en af dens første opgaver bliver at modernisere ophavsretten, så den ikke er en barriere for beskæftigelse og vækst. Sagen er bare den, at de brancher, hvor ophavsretten er det bærende element, netop er boomet i de år, hvor resten af EU’s økonomi har stået stille. De kreative brancher er altså med til at skabe arbejdspladser, overskud, eksport og vækst. Derfor er Koda også taget til Bruxelles for at forklare de danske og europæiske politikere, at ophavsretten ikke er en hindring, men tværtimod en katalysator for vækst.

”Der er mange ansatte i den kreative branche. Og de er afhængige af, at der er et indhold, og det er det, der skaber arbejdspladserne.  Hvis man gør indholdet frit, går vi de store udbyderes veje, og de producerer jo ingenting, de tjener bare penge. Det indhold, de distribuerer, er den vare, de har på hylden”, siger Kodas bestyrelsesformand Niels Mosumgaard.

Kodas administrerende direktør Anders Lassen supplerer:

”Faktum er, at mens beskæftigelsen generelt er faldet i Europa, er den steget i de industrier, der omfatter intellektuelle rettigheder som netop den kreative industri. Det viser for mig klart, at ophavsretten med digitaliseringen kun er blevet en endnu vigtige løftestang for flere jobs og mere vækst i Europa”, siger Anders Lassen.

Den kreative industri er op imod stærke kræfter

Den kreative industri har i årene med krise haft stigende vækstkurver og har vist sig at være en hjørnesten i europæisk økonomi. Alligevel kæmper stærke kræfter for at stække den ophavsret, der er grundlaget for branchens eksistens.

”Nogle ser ophavsretten som noget gammelt og stift, men jeg ser den som en måde at sikre på, at når nogen har en forretning, som blandt andet er baseret på noget, jeg skaber, så giver de mig en fair del af det, der bliver tjent”, siger Jens Skov Thomsen, bassist i Veto.

I Bruxelles arbejder mange lobbyister for, at kunstnerisk indhold bliver billigere at flå ned fra de digitale hylder. Hvis de kræfter får ret som de har agt, så tager man brødet ud af munden på musikskaberne, ligesom den danske stat går glip af skatteindtægter.

Læs også: Ophavsret og EU - din verden er på spil

”Lyd er noget meget æterisk, men vi kan ikke leve af luft. At bevare et bæredygtigt system, en platform for musikere, hvor vi kan leve og skabe. Det er vigtigt for mig. Jeg er altid nysgerrig og interesseret i, hvordan vi kan bevare vores muligheder både for at leve og skabe. Derfor vil jeg gerne deltage i det her arrangement. Jeg vil gerne vise beslutningstagerne, hvordan mit liv med musik er, så de kan forstå de vilkår, jeg lever og skaber under”, siger sangerinde og sangskriver Pernille Rosendahl.

Politikerne lyttede

Der var stor lydhørhed fra de danske Europaparlamentarikere.

”Både som politiker og jurist er jeg helt med på, hvor vigtig ophavsretten er. Derfor mener jeg heller ikke, vi skal stække den”, sagde Anders Primdahl Vistisen, Europaparlamentariker for Dansk Folkeparti, under dagens møde.

Mangfoldighed til debat

Selvom meget i EU handler om penge, så kom dagens møde også til at handle om den europæiske mangfoldighed, som var omdrejningspunktet for dagens første debat, som administrerende direktør i Koda, Anders Lassen, modererede. Panelet, der blandt andet bestod af kunstnere og politikere fra Frankrig, Storbrittanien og Slovakiet, var enige om, at Europas DNA netop er den forskellighed, der udspringer af mange sprog og kulturer. Her er ophavsretten både med til at sikre kulturarven, og til at sikre, at der skabes nyt på de enkelte landes sprog. I de fleste europæiske lande er 50-90 pct. af de top ti mest solgte albums lokale, og den magfoldighed er netop med til at gøre Europa til noget særligt. Som den slovakiske singer songwriter Miroslav Zbirka sagde:

”Jeg er bekymret for, om vores sprog langsomt forsvinder fra radio og tv, fordi det bedst kan betale sig at lave ting på engelsk. Vi skal ikke tvinge folk til at lytte til spansk, dansk eller slovakisk musik, men det skal have muligheden”.

Kroner og øre får folk til at lytte

På trods af, at det var den skabende kunst, der var i fokus til dagens møde i Bruxelles, var det ingen hindring for, at det dagen igennem også handlede om kroner og øre. Det roste Bruxelles topembedsmand, Prats Monné, Director general for DG Culture and Education, arrangementet for. For som han sagde, så er kunstnerne nødt til at slippe berøringsangsten med penge:

”Som Bruxelles-bureaukrat er det det letteste i verden at stå og tale om skønheden ved kunsten. Det rykker bare ikke noget. Vi er nødt til at tale pengenes sprog – ellers er der ingen, der lytter”.

De næste fem år hedder den politiske slagmark Bruxelles - og Koda vil være der.

'Kommenter' eller 'Synes godt om' på Kodas Facebook

Læs mere om Meet the Authors på eventens egen hjemmeside