Mød Juridisk konsulent, Jakob Thors

Musik og jura går hånd i hånd for juridisk konsulent i Forlags- og Medlemsservice, Jakob Thors. Og med jobbet hos Koda har det været muligt at forene to store passioner – juraen og musikken.

Har du deltaget på et af Kodas medlemsarrangementer i løbet af 2016, er du højst sandsynlig stødt på Jakob Thors. Ud over at være juridisk konsulent, fungerer Jakob også som underviser – bl.a. ved Kodas medlemsarrangementer, men også rundt omkring i landet på konservatorier og på Promus Publishing Academy.

Juridisk konsulent – en back-office funktion med mange facetter

"Som juridisk konsulent har jeg berøring med alt muligt, hvor der på én eller anden måde indgår en juridisk vurdering i relation til medlemsskaren. Det kan være alt fra arveretlige spørgsmål til rettighedsoverdragelser. Jeg arbejder også meget sammen med min kollega, musikfaglig rådgiver Jens Bruno Hansen, omkring det musikfaglige bl.a. i krænkelsessager, hvor det skal vurderes, om der er tale om en krænkelse eller en lovlig inspiration. Rent musikalsk kan man synes, at der er tale om en krænkelse, men rent juridisk kan det vise sig, at der ikke er tale om en krænkelse", fortæller Jakob Thors.

"Jeg fungerer som back-office funktion for vores ’medlemsfront’, som er dem, der har den daglige kontakt med vores medlemmer. Og når det f.eks. handler om synkronisering og sampling mm, lander henvendelserne ofte på mit bord", fortsætter Jakob Thors.

"Som jurist i Koda, er det ikke mit job at kigge medlemmernes kontrakter igennem. Vi arbejder efter et objektivitetsprincip, da vi repræsenterer både musikforlag og ophavsmænd. Så vores rolle er ikke at vurdere den enes retsstilling i forhold til den andens", siger Jakob Thors.

Tilladelse fremfor tilgivelse

"Min vigtigste opgave som juridisk konsulent er at kunne forklare medlemmerne, hvordan den juridiske og musikkens verden hænger sammen. Jura i musikkens verden er ikke altid ligetil. Og der opstår derfor ind imellem misforståelser, bl.a. om hvornår og hvad der skal cleares – om det f.eks. både er masterrettighederne og Koda-rettighederne. Her kan jeg så være med til at kaste lys over, hvordan tingene hænger sammen. Hvis man forinden søger tilladelse til brug af en sampling, så vil de fleste rettighedshavere gerne være med, for at lade værkerne ’komme ud og leve’. Men ingen tvivl om at fælden klapper, hvis man ikke søger tilladelse: Når det gælder ophavsret er det altid bedre at få tilladelse først end at håbe på tilgivelse efter#, slutter Jakob Thors.

3 hurtige til Jakob:

Hvad lavede du før du kom til Koda?

Fra 20-årsalderen til jeg var 30, var jeg musiker - bassist. Jeg startede som teenager på elbas, men faldt i jazzgryden i gymnasiet, hvor jeg fik min første kontrabas. Jeg har dog stadig min elbas fra min tid som 19-årig i Paris. Dengang ville jeg være musiker, kok eller jurist, men fravalgte dog kokkefaget. Da jeg var midt i 20erne læste jeg musikvidenskab et par år, men den gamle tanke om jura dukkede op igen. Jeg følte vigtigheden af, at der var nogen, der forstod de fælles musikalske og juridiske problemstillinger, og det skulle så være mig. Så jeg startede med at læse jura, da jeg var 30, og var samtidig med studiet på advokatkontor hos jazzsaxofonisten Jakob Dinesens far. Herefter fulgte 3 år hos DJBFA, hvorefter jeg bl.a. sammen med advokat Casper Andreasen var med til at etablere den juridiske ordning, som fortsat kører i DJBFA, DPA og DKF, og hvor foreningernes medlemmer kan få juridisk bistand i forbindelse med bl.a. aftaleindgåelse og rettighedsoverdragelser.

Mit speciale på jurastudiet skrev jeg sammen med trommeslageren og komponisten Emil de Waal. Specialet ’Kreditering af musikværker på radio og tv’ blev senere udgivet som bog på Djøfs forlag. Efter færdiggørelse af jurastudiet kom jeg på advokatkontor som advokatfuldmægtig og arbejdede som generalist, men med relativt meget ophavsret og immaterialret. Efter et par år hos Københavns Kommune i Teknik og Miljøforvaltningen, kom jeg ’hjem’ til musikverdenen hos Koda, hvor jeg har været siden august 2015.

Hvad lytter du til af musik?

Jeg lytter til alt mulig musik, så længe det er godt. Jeg lytter gerne til jazz, pop og rock. Også klassisk, hvor min gode kollega Jens Bruno Hansen pusher musik til mig. Lige nu hører jeg rigtig meget julemusik.

Hvad har din største musikalske oplevelse været?

Det har været at høre Kenny Drew og Niels-Henning Ørsted Pedersen på en herregård i Brovst tilbage i slut 80’erne. Og så min første ud af rigtig mange Springsteen-koncerter, ’Tunnel of love’-turneen, den 25. juli 1988 i den gamle idrætspark. Og så har jeg som musiker selv haft fantastiske oplevelser med Nulle & Verdensorkestret – bl.a. når vi spillede under jazzfestivalen på Vandkunsten og forårsagede trafikpropper.