Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Foto: Stephen Freiheit

Farvel Hugo og tak for al musikken

Den folkekære bassist Hugo Rasmussen har spillet sin sidste tone. Han er død – 74 år gammel. Vi siger et farvel til den skæggede smed, der skiftede jern og metal ud med en kontrabas, og fik en mere end 50 år lang karriere som jazz-bassist.

Det lå ikke i kortene, at Hugo Rasmussen skulle blive til noget ved musikken. For Hugo Rasmussen uddannede sig oprindeligt til smed, men heldigvis for os alle sammen blev ambolten hurtigt skiftet ud med gribebrættet, og Hugo Rasmussen skulle hurtigt vise sig at blive en central og folkekær del af dansk jazz-musik. Igennem mere end 50 år bidrog han med sit karakteristiske swing og sin store baslyd og gik ind i samarbejdet med såvel unge som gamle, begyndere og internationale jazzstjerner, fra folk til avantgardejazz med åbent sind og godt humør. Hugo Rasmussen spillede lige godt med alle - om det så var folkesangeren Trille, entertaineren Niels Hausgaard eller stjerner som Ben Webster eller Dexter Gordon.

Hugo Rasmussen fik sit gennembrud som bassist i Nissen-Fjeldsted Swingtettet i 1962 som kun 20-årig, og allerede årets efter kunne Hugo Rasmussen droppe smedearbejdet og starte sin karriere som professionel musiker. Hugo Rasmussen var en flittig musiker hele livet igennem. Og gennem de mere end fem årtier han tilbragte det meste af sin tid bag bassen, nåede han at medvirke på mere end 1.000 plader, og hans kalender var stopfyldt med koncerter lige til det sidste. Under dette års jazz-festival, der foregik få måneder før hans død, nåede Hugo Rasmussen eksempelvis at spille 23 koncerter på de 10 dage, festivalen varer.

Hugo Rasmussen var en fast del af Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, spillede med Jesper Thilo og var det naturlige omdrejningspunkt i projektet Hugo Rasmussen All Stars, der samlede flere generationer af musikere om musik, der svinger. Derudover var Hugo Rasmussen også en eminent formidler af jazz til børn – både i duo og trio med Jakob Dinesen og Mads Hyhne.

Hugo Rasmussen vil blive husket for sit lune, det røde skæg og bøllehatten, men først og fremmest vil han blive husket for al den musik, han har givet liv på såvel store som små scener, på gader og stræder under diverse festivaler eller har været med til at forevige i studiet for eftertiden. Et farvel til Hugo Rasmussen er også et: ”Tak for al musikken”.

Sig farvel med et "like" eller en kommentar på Kodas Facebook

Hugo Rasmussen som komponist

Hugo Rasmussen var primært udøvende musiker, men Hugo Rasmussen var også komponist. Han står bag mere 40 værker og er ene komponist på de fleste af dem. Hugo Rasmussen er blandt andet komponist til værket "Sweets to the Sweet". Værket er en hyldest til den amerikanske trompetist Harry Sweets Edison og er trods sin "unge" alder som jazzværk gået hen og blevet en egentlig jazz-standard. Hugo Rasmussen har været medlem af Koda siden 1978.

Se Hugo Rasmussen spille "Sweets to the Sweet" sammen med Mathias Heise, vinder af DPA's Årets Nye Jazzstjerne 2015

Gå på opdagelse i Hugo Rasmussens musik her: Spotify, Tidal, Apple Music